Užice kružni tok
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Prvi kružni tok posle prestoničkog na Slaviji, koji je u Srbiji privukao najveću pažnju, bio je užički, izgrađen 2017.godine. U ovom gradu, lokalne vlasti najavile su izgradnju novog kružnog toka u centru grada, koji će, kako kažu, povećati frekvenciju saobraćaja i smanjiti aerozagađenje, najveći problem Užičana. Kod prvog kružnog toka vodila se polemika oko spomenika koji ga „krasi“ ali i cene jer je ukupno koštao oko "nestvarnih" 80 miliona dinara. Novi kružni tok koštaće duplo manje, neće ga krasiti nikakav spomenik, iako je Zdrava Srbija u ovom gradu dala predlog da se u novoj kružnoj raskrsnici nađe spomenik knezu Mihailu koji je Užice oslobodio od Turaka. Užička naprednjačka vlast predlog još nije prihvatila.

Izgradnja novog kružnog toka u Užicu, na raskrsnici pored Narodnog muzeja, počela je danas i trajaće naredna tri meseca. Pored kružne raskrsnice biće rekonstruisan i deo Glavne ulice, a sve će ukupno koštati blizu 80 miliona dinara, od čega sam kružni tok 40 miliona, a finansiraće ga Putevi Srbije. Saobraćaj će se preusmeravati, a zbog potreba gradnje biće uzurpiran i deo parkinga, jedinog u najnaseljenijem delu grada. Zbog nedovoljnog prostora, u kružnoj raskrsnici biće samo jedna kolovozna traka.

Užice kružni tok
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Projekat izgradnje kružnog toka se realizuje zahvaljujući resornom ministarstvu i Putevima Srbije. Vrednost projekta je preko 40 milona dinara a njegovom realizacijom dobićemo ubrzanje saobraćaja u centru grada. Osim toga, dugoročno ćemo rešiti i problem aerozagađenja u našem gradu. Istovremeno će se raditi izgradnja kišne kanalizacije i kompletna rekonstrukcija u delu Glavne ulice na potezu od Narodnog muzeja do vrha Dovarja. To će koštati 38 miliona dinara, od čega polovinu finansira Ministarstvo privrede, a polovinu grad. Očekujemo da će radovi na oba projekta biti završeni u roku od 90 dana“, rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Početak gradnje ovog kružnog toka već je revoltirao deo građana pre dva dana kada su u dvorištu obližnje stambene zgrade posečena dva decenijska stabla koja su krasila Cvetnu pijacu koja se tu nalazi. Stanarima zgrade će asfalt prekriti zelenu površinu, kako kaže za Nova.rs direktor užičkog JP „Užice Razvoj“ Nikola Maksimović, na delu od oko 20 metara kvadratnih, zbog radijusa ulaska i izlaska iz kružnog toka. Stanari zgrade se osećaju ugroženo a pre svega neuvaženo.

„Prosto je neverovatno da ne postoji nikakva koordinacija sa mesnom zajednicom i stanarima naše zgrade. Niko nas nije pozvao, a saznali smo da je javna rasprava navodno bila još 2019.godine. Ta stabla su stanari ove zgrade zasadili još 1954. Još pre oko dve decenije smo uspeli da sprečimo seču drveća kada je tadašnja vlast imala neku suludu ideju da seče stabla. Ovi sada nisu nikog pitali, niti je nas iko obavestio. Pitanje je kako ćemo mi više izlaziti iz dvorišta, a da ne pričamo o izjavi da će se navodno smanjiti aerozagđenje, sve dok se seku krošnje drveća i uništavaju zelene površine. Mi takođe imamo problem sa kišnom kanalizacijom koja je mogla da uđe u taj projekat. Sada nam je zgrada ogoljena, drveće je štitilo i od buke, pa da vidimo da li će se neko iz vlasti setiti da nam bar uradi izolaciju zgrade, da bar na bilo koji način pokažu razumevanje“, kažu stanari zgrade koja će se naći tik uz kružni tok.

Užice kružni tok
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Na panjevima posečenih stabala građani su ostavljali ruže i time pokazali koliki gubitak za njih predstavlja seča drveća. Stablo po stablo, nestaje zelenilo u Užicu dok građani slušaju priču o pošumljavanjima i novim stablima čiju zrelu krošnju mnogi neće ni doživeti.

Ipak, svaki kružni tok u Užicu je svojevrsna atrakcija, pogotovo za aktuelnu vlast, koja je od prvog kružnog toka napravila spektakl. Samo što je završen i ukrašen cvećem i zelenilom, vlast je procenila da to nije dovoljno napredno pa su došli na ideju da u kružnom toku postave spomenik originalnog naziva „Velika Srbija“.

Zbog političke konotacije, posle nekoliko krštavanja otkriven je kao „Spomenik velike pobede“, u znak sećanja na Prvi svetski rat. Užičane je ovo ukrašavanje koštalo 255 hiljada evra, a mogu samo da mu se dive iz daljine jer mu nije moguće a ni dozvoljeno prići.

Užice kružni tok
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Da se i u budućem kružnom toku nađe spomenik, i to knezu Mihailu, predložila je ni manje ni više nego lokalna opozicija Zdrave Srbije. Još je interesantnije da je ova stranka, koja se sve ređa naziva opozicionom, podržala izgradnju kružnog toka u Užicu.

„Gradski odbor Zdrave Srbije u Užicu podržava izgradnju kružnog toka kod muzeja, koji će sigurno uticati da se smanji gužva i ubrza gradski saobraćaj. Predlažemo da se na centralnom delu kružnog toka postavi spomenik knezu Mihailu, oslobodiocu grada Užica od Turaka 1862. godine“, navodi se u nedavnom saopštenju užičkog odbora Zdrave Srbije.

Predlog za sada nije prihvaćen, a Užičani se nadaju da nikakvog spomenika u novom kružnom toku neće biti, jer ih je predhodni koštao kao „Svetog petra kajgana“.

Da li zbog spomenika koji, kako neki vozači tvrde, smanjuje preglednost u raskrsnici, ili zbog njegove lepote koja odvlači pažnju, u užičkom kružnom toku su redovne saobraćajne nezgode. Nije mali broj ni onih vozača koji ulaze u suprotni smer kružnog toka, pa je pitanje da li su Užičani spremni za još jednu kružnu raskrsnicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar