Foto: Ivan Dinić/Nova S

Novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima daje policiji veća ovlašćenja koja su direktno usmerena protiv građana, kao što su biometrijski nadzor, upotreba gumenih metaka ili neovlašćeno upadanje u stan, složili su se večeras gosti “Utiska nedelje” zamenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek, pravnik Beogradskog centra za ljudska prava Vladica Ilić i medijski konsultant Branko Čečen.

Napominjujući da je glavno pitanje šta se krije iza ovih odredbi, Elek je ocenio da je novi nacrt skoro identičan ranijem predlogu koji je prošle godine bio povučen i da su sada napravljene neke „kozmetičke promene“.

“S jedne strane se policiji daju šira ovlašćenja koja su direktno usmerena protiv građana, kao što je odredba da mogu ući u naše domove da izvrše pretres bez naloga suda, samo na osnovu osnova sumnje, čime se derogira Ustav koji garantuje nepovredivost stana”, objasnio je on.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Prema mišljenju Vladice Ilića, ta odredba je “nesrećna”, kao i ona da policija može da izvrši pretresanje stana ako je to u potrebi policijiskog posla.

Te dva člana ne treba da stoje u zakonu, jer time samo uvodimo zabunu među policijske službenike i zato te odredbe treba da se obrišu, dodao je on.

“Odredbe da se ulazi u stanove na osnovu sumnje u opasnost po ljude i imovinu su proizvod nepromišljenosti. Osnovi sumnje su najniži stepen sumnje, nešto što posredno ukazuje da je neko nešto učinio, to je preširoko i neustavno i ja se nadam da će to precizirati, mada je to već propisano”, istakao je Ilić.

Branko Čečen smatra da je Zakon o krivičnom postupku osnov za rad policije i upitao – ako je on dobro urađen zašto se proširuje Zakonom o policiji.

“Igramo se našim ustavnim pravom da ne može da nam se upada u stanove. Živimo u Srbiji gde se svakodnevno igramo sa Ustavom, ali ovde se radi o porodicama, da li smo bezbedni. Ja treba da verujem ljudima u uniformama, ali neki među njima više liče na kriminalce iako su u uniformama. Ja treba da verujem da će on da arbitrarno donese odluku na osnovu odredbi koje nisu baš dobro precizirane”, naveo je on.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Onog trenutka, dodao je on, kada mi ostavljamo slobodu pojedincima u uniformama da odlučuju o tome, na osnovu odredbi koje nisu precizno definisane, tada smo ne samo dobre, nego i one druge, neetične policajce podstakli da se ne drže zakona.

Komentarišući jednu od novih odredbi koju predviđa Nacrt a to je uvođenje korišćenja gumenih metaka, Elek je rekao da je sve to jako problematično jer oni mogu da izazovu trajni invaliditet, a ta odredba je, kako je dodao, i „užasno neprecizna“.

“Kada se kontrolišu javni skupovi, postoje svi preduslovi da se zabrinemo zašto srpska policija sada sve to ima, ali nema objašnjena, možda postoji legitimna potrebna, ali za nju mi ne znamo”, dodao je Elek.

Najveću pažnju je izazvao predlog za legalizaciju pametnih kamera i sistema za praćenje i prepoznavnje lica, kojim bi se direktno ugrozilo pravo građana na privatnost, ali i slobodu kretanja.

U Nacrtu zakona o policiji neprecizno je regulisan taj deo o biometrijskom nadzoru jer ako se koristi kao dokazna radnja, kako tvrdi Vladica Ilić, nije mu mesto u tom zakonu. To treba da reguliše Zakon o krivičnom postupku, pogotovo što tajni biometrijski nadzor mnogo više zadire u ljudska prava, precizirao je on.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Mi imao društveni kontekst gde nemamo poverenje u policiju i to je nešto što ne može da se zanemari u procecu donošenja zakona, dodao je on.

Elek dodaje da je veći problem što su te kamere već kupljene i instalirane.

“Sitaucija je takva da se samo čeka da se dobije zakonsko ovlašćenje i krene u masovni nadzor javnog prostora, a u policiji postoji dosta lagodan odnos prema podacima o ličnosti”, naveo je Elek.

Čečen je upitao da li mi treba da verujemo da biometrijski nadzor neće biti zloupotrebljen u policiji, u zemlji u kojoj je rutinski objavljeno da je policija ulazila u stotine listinga naših građana.

“Ne možemo ovoj policiji da damo ta ovlašćenja: To je smešno, policija tek treba da dokaže, tek treba da pokaže da nije Dijana Hrkalović”, konstatovao je on.

Učesnici emisije su naveli da je najspornije drastično povećanje ovlašćenja resornog ministra, koji po običaju ne dolazi iz redova policije, već vladajuće partije.

****

BONUS VIDEO: Ivan Milićević: Građani ne sme dozvoliti usvajanje novog zakona o policiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar