Prelević i Nestorović: Novi zakon o policiji opasan i po građane i po nepodobne policajce
Prelević i Nestorović: Novi zakon o policiji opasan i po građane i po nepodobne policajce

Policija bi uskoro mogla da ulazi u domove građana, bez odobrenja suda i bez njihovog znanja. I ne samo to, policija bi mogla da ima podatke o kretanju svih nas preko novog softvera za praćenje i identifikaciju. Sve su to novine predviđene novim predlogom Zakona o policiji koji uskoro ulazi u javnu raspravu. Gde je granica između privatnosti i bezbednosti, šta je sporno u ovim rešenjima i hoće li MUP postati naš Veliki brat za TV Nova S govorili su Boža Prelević, nekadašnji koministar policije i Danijela Nestorović, advokatica i narodna poslanica.

„Ja sam bio jedan od autora Zakona o policiji 2002. godine i mogu da kažem da smo mi radili na tome tri godine, imali smo ispred sebe 40 uporednih rešenja. Dvadeset godina kasnije, imate upitnu metodologiju donošenja, na brzinu, uoči Nove godine, navrat nanos. Čini mi se da on uvodi u zakon ono čime se oni odavno bave. usvajanju će prethoditi tri sesije, od kojih ni jedna neće biti stručna, ja bih voleo da tu budu advokati, sudije, profesori, a ne samo članovi stranke, a bojim se da će tako biti. Ne treba prenebregnuti činjenicu da su poslednjih godina hapšeni načelnici UKP-a, i kada vi vidite ko su oni, to su sve stranački ljudi“, kaže Prelević.

Danijela Nestorović navodi da se prvi put, nakon mogo godina, uvodi jedna kategorija koju je nazvala povlašćeni policijski službenik,

„Lice koje će sarađivati sa policijom imaće određena policijska ovlašćenja kao i beneficije. To je veliki udarac na demokratiju, znamo u kakvoj državi živimo. Ono što se desilo sa ovim zakonom je samo ozakonjenje onoga što se već dešava. Nema ništa novo, mi ovo već živimo, Građani se i prate i prisluškuju pomoću određenog sistema. Imali smo proteste na Gazeli i u gradovima Srbije kada su protiv građana podnošene prekršajne i krivične prijave na osnovu nekih snimaka“, podseća ona.

Celo gostovanje možete da pogledate u videu na početku vesti

BONUS VIDEO: Šta spaja poslanicu Danijelu Nestrović, policiju, tužilaštvo i jedan fotokopir aparat?

 

Komentari

Svi komentari (0)