Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova produžilo je trajanje javne rasprave o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima i Nacrtu zakona o obradi podataka i evidencijama u oblasti unutrašnjih poslova.

Javna rasprava će umesto predviđenog roka od 8. do 31. decembra, biti produžena do 22. januara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Okrugli stolovi koji su zakazani u Novom Sadu 21. decembra, u Nišu 23. decembra i Beogradu 27. decembra biće održani u tim terminima, a naknadni datumi za okrugle stolove i druge aktivnosti u vezi sa nacrtima u januaru, biće blagovremeno saopšteni.

Podsetimo, ovaj nacrt Zakona o MUP-u poslednjih dana ponovo je podigao veliku prašinu u javnosti, a nevladin sektor izneo je brojne kritike, te podsetio da ovaj nacrt podseća na raniji već povučeni zakonski predlog.

Tako je Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava ranije za TV Nova S ocenila da je novi nacrt Zakona o policiji suštinski isti kao raniji predlog koji je bio povučen. Ona je tada istakla da su u novom predlogu napravljene neke „kozmetičke promene“.

„Nažalost, sve one stvari oko kojih smo se sporili i oko čega smo debatovali poslednjih godinu dana nisu se promenile. Bilo je tu nekih kozmetičkih izmena i usvojili su neke naše predloge koji nisu baš beznačajni, ali nisu toliko važni kao neke druge teme koje su i dalje ostale goruće“, rekla je ona i zatražila da javna rasprava traje duže.

Radivojević je tada posebno poručila da ne treba uvoditi biometrijski nadzor u Srbiji.

***

BONUS VIDEO – Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava o Zakonu o policiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar