Foto: Ivan Dinić/Nova S

Problem novog Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima je u velikom nepoverenju u policiju, rekao je medijski konsultant Branko Čečen, komentarišući ovaj zakonski akt koji je poslednjih dana podigao veliku prašinu u javnosti i na koji je nevladin sektor izneo brojne kritike zbog čega je javna rasprava o njemu produžena do 22. januara.

Naime, Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima izazvao je burne reakcije javnosti uz ocenu da se njime ugrožavaju ljudska prava i da je u delovima suprotan Ustavu Srbije. Najveće podozrenje javnosti izaziva biometrijski nadzor i pretres stana bez naloga suda.

„Mi sada treba da verujemo da sve to neće biti zloupotrebljeno u policiji, u zemlji u kojoj je rutinski objavljivano da je policija ulazila u stotine listinga naših građana. Nije ovo Danska ili Švedska. Ne možemo ovoj policiji da damo ta ovlašćenja, to je smešno, policija tek treba da dokaže, tek treba da pokaže da nije Dijana Hrkalović”, rekao je Čečen u „Utisku nedelje“.

On je prokomentarisao i odredbu koja policija dozvoljava upotrebu gumenih metaka, uz opasku da je „to malo komfornije nego suzavac“.

Prema njegovim rečima, ne samo da treba da budemo zabrinuti nego i da se plašimo ovih stvari zato što smo „videli i zloupotrebu dosadašnjih zakona i vrlo slobodnih tumačenja zakona mnogo puta na račun naših prava, naših sloboda, na račun naših para“.

“Ova zemlja je postala već veoma teška i mučna za život, ovo je došlo do toga da je ovo potpuno nepodnošljiva zemlja za život, možda ne za sve građane, možda ne za te koji kažu ‘nemam šta da krijem’. Ali, samo će ti da ostanu, svi ostali će da budu duboko frustrirani, ili će biti mrtvi ili će da odu”, naveo je Čečen.

Ja mislim da bi neko trebao stvarno da razmisli o tome čime hoće da vlada, da hoće da vlada tako strašnim mestom na svetu, zaključio je ovaj medijski konsultant.

****

BONUS VIDEO: Prelević i Nestorović: Novi zakon o policiji opasan i po građane i po nepodobne policajce

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar