Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ako želimo da Srbija prosperira moramo da nađemo način da udžbenici budu besplatni za sve, ne samo za socijalno ugrožene porodice, da ne bismo nikog stigmatizovali rekao je profesor Karnegi Melon Univerziteta i osnivač fondacije "Alek Kavčić'' Aleksandar Kavčić gostujući u “Utisku nedelje”.

Direktorka izdavačke kuće Klett Gordana Knežević Orlić negirala je Kavčićevu izjavu da se kvalitetni udžbenici mogu obezbediti po ceni štampe od dva dinara po stranici. Iznela je stav da se do besplatnih udžbenika ne dolazi na način na koji to radi Kavčić, optuživši ga da njegova fondacija unižava kvalitet udžbenika i krši autorska prava.

Novinar Dragan Kremer takođe je Fondaciji Alek Kavčić zamerio da prilikom distribucije udžbenika Zavoda za udžbenike u PDF-u krši autorska prava, ali i to što favorizuje jednog, državnog izdavača.

Povezane vesti:

Opšti utisak je, kako je rekla Olja Bećković, da je čovek koji hoće da učenicima omogući besplatne udžbenike, u Srbiji za dva meseca od heroja i altruiste postao “pirat i populista”.

Kavčić je u emisiji Olje Bećković rekao da se na sajtu besplatnabiblioteka.com nalaze besplatni udžbenici od tri izdavača i svi su odobreni od Ministarstva prosvete.

„Tu je 60 do 70 odsto obaveznih udžbenika za osnovnu školu. Nema još udžbenika za strane jezike i nema užbenika iz istorije, geografije i srpskog jezika“, rekao je Kavićić i objasnio da je od njegove fondacije to tražio Zavod.

Aleksandar Kavčić Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Zavod je povukao udžbenike za ova tri predmeta nakon izjave predsednika Vučića da će država štampati udžbenike iz iz istorije, geografije i srpskog“, objasnio je profesor.

Na pitanje da li je Fondacija Alek Kavčić prekršila ugovor sa Zavodom za udžbenike, odgovorio je odrično.

„U Zakonu o autorskim i srodnim pravima piše da se svako delo može odštampati za lične i komercijalne svrhe. Ne može se kopirati celo delo, ali trećina može“, naveo je.

Kneževć Orlić kaže sa druge strane tvrdi da je Fondacija prekršila zakon.

„Bez saglasnosti autora ne može se staviti neko autorsko delo. Bilo je moguće samo prelistavanje udžbenika, ne i skidanje na vlastiti računar i štampanje“, rekla je.

Gordana Knežević Orlić Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Oko ovoga se nikada nećemo složiti. Gospođa Orlić predstavlja jednu firmu kojoj je cilj profit, ja predstavljam jednu Fondaciju kojoj su cilj besplatni udžbenici. Briga oko autorskih prava autora konkurentske firme je neiskrena briga“, rekao je Kavčić.

Objasnio je da je Fondacija od izdavača kupila desetine hiljada primeraka Zavoda za udžbenika i da su autori upoznati sa tim, kao i da su oni dogovore sklopili sa Zavodom.

„Poštujem više ciljeve, ali viši ciljevi ne moraju da budu izgovor za niske udarce“, kaže rekao je Kremer.

Dragan Kremer Foto:Ivan Dinić/Nova S

Objasnio je da njega ne mora da zanima da li su prekršena autorska prava, ali da ne želi da učestvuje ni u njihovom kršenju.

„Moje razumevanje ugovora, koji sam video na internetu, je da ste vi dobili pravo za ono što se zove ‘read only’ kopije. Izričito piše da nije za dalje umnožavanje. I kod drugih izdavača postoje takve kopije koje mogu da se čitaju, da se koriste kao pomoćno sredstvo, ali nijedan izdavač ne dozvoljava daunloud toga“, rekao je.

Naglasio je da nije protiv besplatih udžbenika i da bi država, koja uzima toliko od poreza, to trebalo i da obezbedi.

Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Ja samo ne želim da se upecam na to da je nešto besplatno a da dobijem lošiju ili nepotpunu robu“, rekao je i dodao da će uvek za obrazovanje radije platiti više a da dobije kvalitetniju robu.

Knežević Orlić takođe tvrdi da PDF nije udžbenik, već priprema za štampu, na šta su izdavači ukazali u pismu koje su uputili školama i roditeljima.

Povezane vesti:

„Ukucajte ‘free text book’ i šta će da se pojavi – PDF udžbenici. PDF se koristi svuda u svetu. NIS je finansirao udžbenik ruskog jezika koji postoji na njihovom sajtu u PDF-u. Na 5. stranici tog udžbenika, u predgovoru koji je pisao ministar prosvete, koji je taj PDF užbenik nazvao interaktivnim i savremenim. To je bilo pre nego što je Fondacija Kavčić postavila na sajt udžbenik“, rekao je profesor i dodao:

„Tada je to bilo savremeno i interaktivno a danas je to protivzakonito. Ili ste vi u pravu ili je ministar prosvete u pravu, dogovorite se.“

Na pitanje da li su autoru oštećeni objašnio je su „Nova škola“ i „Infotehnika“ „ušle u ugovor unapred – jednokratno su platile autore unapred.“

„Ja kad pišem naučni rad ja na to pristanem, dam časopisu da ga odštampa i odreknem se tog rada potpuno“, objasnio je dodao:

„Ove udžbenike možete da skinete i štampate za dva dinara po stranici, koliko puta hoćete.“

Aleksandar Kavčić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Zavodovi užbenci su, kako je rekao, druga priča, i u slučaju u kom autori ne žele da prodaju prava unapred, moraće da budu skuplji.

Knežević Orlić je ostala pri stavu da kvalitetni užbenici ne mogu da se dobiju po tako niskoj ceni i navela da besplatne udžbenike može da obezbedi država, ali da to ne može da uradi na način na koji to radi Fondacija Kavčić.

Jedna od glavnih zamerki Kremera Fondaciji Kavčić je što, kako je rekao, pokušava da revitalizuje Zavod za udžbenike kao državnog izdavača, jer ne smatra da to vodi ka boljem kvalitetu obrazovanja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare