Aleksandar Kavčić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Direktorka izdavačke kuće Klett Gordana Knežević Orlić, optužila je profesora Karnegi Melon Univerziteta i osnivač fondacije "Alek Kavčić'' Aleksandra Kavčića da je utrošio mnogo vremena da izdavačku kuću Klett “ocrni u medijima” i optužila ga da krši prava autora udžbenika. Kavčić je negirao optužbe, ukazujući na to da je “Klett” došao na srpsko tržište nakon što je direktor te firme, Filip Hausman, poslao pismo Vladi Srbije u kojem zahteva određene izmene Zakona o udžbenicima.  

Gostujući u „Utisku nedelje“ profesor Kavčić je rekao da na sajtu besplatnabiblioteka.com nema užbenika iz istorije, geografije i srpskog jezika jer je Zavod za udžbenike tražio od Fondacije Kavčić da ta tri udžbenika povuku.

„Zavod je povukao udžbenike za ova tri predmeta nakon izjave predsednika Vučića da će država štampati udžbenike iz iz istorije, geografije i srpskog“, rekao je profesor.

Knežević Orlić je optužila profesora Kavčića da po tom pitanju „nije potpuno iskren“.

Povezane vesti:

„Vi niste imali ni istoriju, ni geografiju na sajtu, tako da ne možete da kažete da su oni povukli nešto što uopšte niste imali. Povukli ste samo čitanku, zato što, osim autorskih prava onih koji kreiraju čitanku, koji su metodičari, postoje ostala prava. U čitanci za 4. razred mi imamo 91 delo različitih autora i za sve te autore mora da se plati“, rekla je ona.

Dodala je da ta prava moraju da se regulišu sa autorima, naslednicima, zastupnicima prava.

„Ja znam da ste vi imali sastanak sa njima i veoma ste se iznenadili koliko to košta“, izjavila je.

Dodala je da je Kavčić „utrošio jako mnogo vremena da Klett ocrni u medijima“.

„Jako ste loše pričali i ja vam to jako zameram. To ne dolikuje nekome sa titulom koju vi imate“, rekla je i navela da je do uspeha izdavačku kuću Klett dovelo 17 godina mukotrpnog rada, da u njoj u Srbiji trenutno radi više od 128 ljudi, kao i da je angažovano preko hiljdu autora.

„To je ono što štitim. Štitim da me niko ne naziva profiterom i ne govori crno o meni. Vi ste dobili 750 miliona dolara u Americi za svoje autorsko pravo, a hoćete da spočitavate ovde. Pa nismo mi Afrika gospodine Kavičiću, možda ste davno otišli, pa ne znate do koje mere su se ovde neke stvari desile i uzakonile“, rekla je vidno uznemirena.

Kavčić je podsetio da je firma Klett osnovana 1897. godine, i da se zove po Ernestu Kletu.

„To nije srpska firma i to nije firma 17 godina stara. To je nemačka multinacionalna kompanija. Ona je ovde ušla na nazovi slobodno tržište. Filip Hausman, vaš šef gospođo, u Štutgartu je na ovo tržište ušao tako što je tada predsedniku Vlade Srbije posalo jedno ljutito pismo u trenutku kada je trebalo promeniti Zakon o udžbenicima“, kaže.

Dodaje da to ne bi mogao da uradi nigde u svetu, a da je to u Srbiji uspelo.

„Sramota je za Nemačku da ovako maloj zemlji nameće uslove, ali naše je iskonsko pravo na besplatno obrazovanje. Mi u Srbiji imamo tržište udžbenika u kom marketing ide ka nastavniku, a kupac je roditelj. Tu nešto nije u redu“, objasnio je.

Kneževć Orlić se na to obratila Kavčiću sa rečima „Kako vas nije sramota“ i za izrečeno zapretila još jednom, petom tužbom.

Na podsećanje Bećkovićeve da je pismu, koje je Haufman tada uputio premijeru, zaista bilo uslovljavanja da će, ukoliko se ne usvoji Zakon, povući sve investicije iz Srbije, odgovorila je da je „to normalno“.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare