Foto: Printscreen; Aleksandar Kavčić

Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije "Alek Kavčić", rekao je u emisiji "Među nama" na TV Nova S da njihova inicijativa o obezbeđivanju besplatnih udžbenika remeti profit jednoj multinacionalnoj kompaniji.

Ova fondacija je nedavno obezbedila besplatne elektronske udžbenike za pojedine razrede osnovne škole i izazvala negativne reakcije pojedinih izdavača udžbenika.

„Tužba se najavljuje, ja mislim da je to u jednoj velikoj slici. Ovo je naša inicijativa da obezbedimo besplatne udžbenike. I to nekom remeti profit, jednoj multinacionalnoj kompaniji. I kad to multinacionalna kompanija oseti, ona će da se bori. Ona ne može da se bori tako što će da se brani, jer bi se branila tako što spusti cene. Ali se ne brani tako, nego ide u napad“, naveo je Kavčić.

On je rekao da štampa nije besplatna, ali da ona košta dva dinara po stranici, te da udžbenici koštaju četiri do pet puta više od izdavača koje on, kako je naveo, zove da su u kartelu.

„Jesu u kartelu. Zato što je to udruženje izdavača. Oni rade pod različitim firmama, svi pod istom kapom. Multinacionalna kompanija kontroliše tri takve firme i oni gledaju, ne tako što će da budu efikasne, smanje troškove, što će biti konkurenti… nego monopolističkim delovanjem i kontrolisanjem cena kontrolišu i tržište. Dakle, to je pravi kartel“, naveo je Kavčić.

On je govoreći o autorskim pravima izjavio da Fondacija nije u situaciji da bude treća strana u sukobu.

„Ako ima mesta za neki pravni spor, to je spor između autora i Zavoda. Fondacija je otišla u Zavod, platila ono što su tražili, nismo se cenjkali. Dobili smo ugovor. Zaista nam ne treba da budemo treća strana u sukobu. Reč je o autorima koji su radili u Zavodu. Mislim da tu ima mnogo nerešenih stvari, problema između samih autora i Zavoda“, rekao je Kavčić.

On je dodao da Fondacija ima ugovor sa Zavodom, kao i da ga imaju i autori.

„To je kao kad proizvođač automobila preda svoj automobil nekom svom salonu za automobile. Dođe kupac i kupi 1.000 takvih automobila i krene da ih vozi. Vi ste od salona kupili automobile. Jeste pitali kakve ugovore salon ima sa proizvođačem automobila“, naveo je on i dodao da ne zna kakav ugovor ima Zavod sa autorima.

On je izjavio da Fondaciji ne treba kontroverza.

„Neka se preberu Zavod i gospodin Albijanić, neka raščiste to. Vratićemo lepo udžbenike. Mi smo to platili, novac stoji u Zavodu“, rekao je Kavčić i dodao da će Fondacija dati neke druge udžbenike deci.

On je naveo da je pre mesec i po dana bilo zamerki što udžbenici nisu odštampani.

„Onda smo rekli što nas košta da se odštampa po dva dinara po stranici i da se tako prodaje. I to kad se proda za dva dinara po stranici, uključen je PDV, uključena dostava, ovde zaradi štamparija i sam izdavač“, istakao je Kavčić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)