Foto:N1

Sve udžbenike sa sajta besplatnabiblioteka.com odobrio je Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, saopštila je Fondacija Alek Kavčić koja je pokrenula projekat besplatnih udžbenika u Srbiji. Oni upozoravaju da je Udruženje izdavača poslednjih mesec dana dva puta slalo učiteljima, nastavnicima i direktorima škola upozorenje da ne koriste u nastavi besplatne udžbenike sa sajta besplatnabiblioteka.com.

„Oba puta se navodi da besplatni udžbenici nisu odobreni od strani Ministarstva prosvete, što je potpuna neistina, i vrlo lako se može proveriti, na drugoj ili poslednjoj strani svakog udžbenika. Takođe, navodi se da i nisu dovoljno kvalitetni. Jedina ustanova u Srbiji koja kontroliše kvalitet udžbenika je Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, nema nikog drugog“, navode iz ove Fondacije.

Aleksandar Kavčić Foto: Fondacija „Alek Kavčić“

Zbog toga je fondacija uputila javni dopis pod nazivom „Neistine koje se govore roditeljima“, koji prenosimo u celosti:

„Fondacija Alek Kavčić je od velikog broja roditelja dobila obaveštenje da neke škole roditeljima plasiraju neistine o besplatnim udžbenicima na sajtu besplatnabiblioteka.com.

Na zahtev roditelja da se i besplatni udžbenici uvrste u izbor, često dobijaju odgovor da se besplatni udžbenici tobože ne mogu koristiti u nastavi jer nisu odobreni od strane Ministarstva prosvete i da se navodno ne nalaze u Katalozima udžbenika koje Ministarstvo objavljuje.

Foto: Printscreen/RTS

Nastavni kadar koji ovo govori širi neistine! Svi udžbenici su odobreni, i to se može i proveriti u njima.

Nastavnici imaju pravo na svoja mišljenja i afinitete, ali nemaju pravo da neistinama utiču na roditelje i njihovo pravo na izbor.

Dodajemo da ni jedan od nastavnika i direktora ovih škola nije kontaktirao ni Fondaciju a ni partnerske izdavače (Infotehniku ili Zavod za udžbenike) čiji su udžbenici na sajtu besplatnabiblioteka.com i pitao za pojašnjenje, već su oberučke prihvatili fraze koje je Kartel putem dopisa direktno slao učiteljima, nastavnicima i direktorima na njihove lične imejl adrese.

Kartel izdavača koji sebe naziva „Udruženje izdavača udžbenika nastavnih sredstava i učila Srbije“ predvode strani izdavači, i ne obuhvata veliki broj domaćih izdavača, uključujući najvećeg domaćeg izdavača „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“.

Kartel sebi daje za pravo da zastrašuje roditelje i nastavnike „inventivnim“ tumačenjem Zakona, koji je restriktivan a u čijem pisanju su i sami učestvovali.

Činjenice su neumoljive:

– Udžbenici na sajtu besplatnabiblioteka.com jesu besplatni. Skinite ih sa sajta. Ne treba Vam preskupa šifra da im pristupite. Uverite se da nećete platiti ni dinar.

– Svako može sa njima raditi šta god želi.

– Štampani udžbenici Infotehnike i još nekih domaćih izdavača čiji će udžbenici biti na sajtu, moći će da se kupe za samo 2 dinara po stranici – odštampani u boji, ukoričeni, od samog Izdavača, po svim standardima štampe. Ta cena uključuje i pdv i dostavu!

– Cena od 2 dinara po stranici nije „profiterska“. To su realne cene štampe. Ako neko misli da je ovo profiterstvo, neka preuzme pdf-ove sa sajta, i neka štampa sam po boljoj ceni i tako preuzme biznis. Ni Fondacija, a ni izdavači partneri Fondacije se neće protiviti tome. Fondacija podržava što jeftiniju štampu.

– Pravo na umnožavanje i distribuciju udžbenika Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, ima samo Zavod po cenama koje Zavod određuje, a koje će biti uskoro drastično snižene i objavljene.

– Spuštanje cena im je omogućila Fondacija jer je Fondacija već otkupila desetine hiljada štampanih izdanja koja će besplatno biti darivana malim seoskim školama koje se odluče za udžbenike sa sajta besplatnabiblioteka.com.

– Fondacija ne krši autorska prava jer ima ugovore sa svim izdavačima čiji udžbenici su postavljeni na sajt.

Foto:N1

– Zakon, nigde, ali baš NIGDE, ne zabranjuje da se pdf udžbenika postavi na veb sajt. Ako nešto Zakonom nije izričito zabranjeno, onda je to dozvoljeno.

– Zakon kaže da izdavač udžbenika mora da štampa svoja izdanja u skladu sa standardima. To svi izdavači čiji su udžbenici na sajtu besplatnabiblioteka.com i rade. Ali zakon ne kaže da se pdf udžbenika ne sme „okačiti“ na  internet. Pročitajte Zakon. Uverite se sami.

– Zakon takođe ne zabranjuje roditelju da odštampa taj pdf ako se izdavač ne protivi tome.

– Zakon ni u jednom Članu ne primorava roditelja da kupi štampani udžbenik.

– Gotovo sve zemlje Evrope imaju besplatne udžbenike.

Kako god okrenete, činjenice su ipak neumoljive. Činjenice nisu podložne interpretaciji. Kartel se bori isključivo za profit. Kartel Fondaciju Alek Kavčić vidi kao prepreku profitu. Pravo svakog čoveka na planeti je besplatno obrazovanje, a roditelj ima prvenstveno pravo da bira. Tako piše u Članu 26 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija“ poručuju iz Fondacije Alek Kavčić.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar