Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Filološkom fakultetu dostavljen je dopis Ministarstva prosvete, kojim se za 52 dana, radni odnos produžava profesorima koji bi 30. septembra morali u penziju, a među njima i v.d. dekanke Ljiljani Marković, kaže za Nova.rs docent sa Filološkog fakulteta Jovan Čudomirović. Epilog ove priče, koja danima zbunjuje i uzbunjuje javnost, kao da se ne nazire, već se dodatno komplikuje. Čudomirović tvrdi, da Filološki sada zapravo ne zna ima li v.d. dekana i upozorava da mu to otežava funkcionisanje.

Optužbe za finansijske malverzacije, višestruke funkcije, bliska saradnja sa vlašću i televizijom Pink, opomena Etičke komisije… sve su to „zasluge“ bivše dekanke Filološkog fakulteta, Ljljane Marković. Da se problemi premoste, u julu je izabrana v.d. dekana Anđelka Mitrović. I taman kada je rešenje počelo da se nazire, stopiran je izbor novog dekana, a sve po nalogu prosvetne inspekcije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nezadovoljni profesori i studenti su zbog toga i protestovali, tražeći da se zaštiti autonomija Univerziteta. Po svemu sudeći, nema ko da ih čuje. Ministarstvo insistira na tome da se pre izbora dekana usvoji Novi statut.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ja ne znam da li iko ima odgovor na to pitanje“, tako nam docent Jovan Čudomirović odgovara na glavnu nedoumicu i naizgled jednostavno pitanje – ima li Filološki fakultet makar vršioca dužnosti dekana?

„Po onome što smo čuli sa univerziteta, Anđelki Mitrović je istekao mandat, u isto vreme postoji taj papir Ministarstva prosvete koji ne znam kako treba shvatiti. Koliko ja znam, na drugim fakultetima tako nešto nisu dobili, šta se tu sada dešava, to je teško reći“, kaže Čudomirović.

On ističe da to otežava funkcionisanje fakulteta, jer ga to uvodi u, kako ocenjuje, institucionalni vakum.

„Ne znamo ko treba da sazove Nastavno-naučno veće, ko treba da potpisuje odluke koje inače potpisuje dekan. To je jedna krajnje nejasna situacija. Glavni uzrok svega je upravo mešanje Ministarstva prosvete u postupak izbora dekana. Da toga nije bilo, mi bismo danas imali i dekana i Statut. Ovako nemamo ni dekana ni Statut“, objašnjava Čudomirović.

Koliko će cela situacija uticati na studente zavisiće od toga kolko će sve potrajati. U svakom slučaju, smatra da to nije dobro po njih.

„Studenti su i do sada dosta trpeli. Oni su letos bili u situaciji da do posldnjeg trenutka ne znaju kada im počinje ispitni rok. Zbog toga što je tadašnja uprava, na čelu sa Ljijanom Marković, odugovlačila da sazove redovnu sednicu Nastavno-naučnog veća. Studenti su opet u situaciji da ne znaju šta će se dešavati na fakultetu, iako oni sami za to nisu krivi“.

Šta dalje?

„Mi ćemo tražiti da se što pre sazove i sednica Saveta na kojoj bi se birao vršilac dužnosti dekana i da se što pre sazove sednica Nastavno-naučnog veća, na kojoj bi se usvojio nacrt Statuta koji je Statutarna komisija usvojila i poslala Veću. To ćemo tražiti, a šta će se dešavati i ko treba da odgovori na zahteve, to tek treba da vidimo“, kaže naš sagovornik.

Profesori i studenti Filološkog fakulteta su u utorak protestovali i svoje konkretne zahteve su uputili i ostavili na pisarnici Ministarstva prosvete. Odgovora, kaže naš sagovornik, još nema.

Zahtevi protesta ispred Filološkog / Foto: Nova.rs

Odgovor na pitanje – ima li Filolološki fakultet dekana, pokušali smo da saznamo i direktno od ministra prosvete Mladena Šarčevića.

„Iz redova prodekana biraju novog v.d dekana do okončanja procedura. Mislim da su u konačnoj verziji izrade Statuta“, napisao je Šarčević u kratkom SMS-u.

Zanimalo nas je da li je, dok se procedure ne završe, profesorka Mitrović penzionerka ili vršilac dužnosti dekana.

„Ne, oni to mogu da reše istog dana“, izričit je Šarčević.

Ministra smo pitali i da li će primiti na razgovor delegaciju Filološkog fakulteta i razmotriti njhove zahteve, na šta je on odgovorio da nema potrebe.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare