Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, bibiphoto / Shutterstock, Shutterstock

Predsednica udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura rekla je danas da je stupila na snagu od 14. februara nova odluka Ustavnog suda u korist porodilja, kojom je se izjednačava položaj zaposlenih porodilja koje su morale da održavaju trudnoću u odnosu na one koje to nisu morale.

„Ovo posebno znači ženama koje teško dolaze do takozvanog stalnog zaposlenja u najreproduktivnijem periodu života. Nadamo se da će se uskoro i položaj trudnica preduzetnica učiniti boljim, odnosno da će se izmeniti Zakon o zdravstvenom osiguranju tako da i one buduće mame koje vode samostalno svoje poslove imaju pravo na sto odsto naknade kada žele da im posao ostane aktivan, a moraju da održavaju trudnoću“, rekla je predsednica „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Kako se navodi u saopštenju, objavom Odluke Ustavnog suda Srbije u Službenom glasniku 14. februara ove godine prestala je da važi odredba člana 13. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u delu koji glasi: „odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili “ i u delu koji glasi: „ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće“.

Pročitajte još

Do stupanja na snagu ove odluke, u obračun naknade zarade nakon porođaja nisu ulazili meseci tokom trudničkog bolovanja, čime su one žene koje su održavale trudnoću bile u nepravednom položaju u odnosu na žene koje nisu održavale trudnoću.

Kako se navodi, to je značilo da je broj meseci koji je bio potreban da ostvare pravo na punu naknadu zarade posle porođaja morao biti 18 plus broj meseci tokom trudničkog bolovanja.

Ovom odlukom način obračuna naknada zarada za žene koje održavaju trudnoću i onih koje to ne moraju je izjednačen, a obračunavaće se tako što će u obračun ulaziti iznosi koji imaju karakter zarade, a na koje su plaćeni porezi i doprinosi koje prethode otvaranju porodiljskog odsustva unazad 18 meseci.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare