Foto: Shutterstock/Andrej Privizer

Nakon godinu i po dana od kako je otvoren i brojnih privremenih upotrebnih dozvola, novosadski Tržni centar Promenada u petak je konačno i dobio dozvolu za rad. Dozvolu je izdala Gradska uprava za urbanizam, i to svega nekoliko sati nakon što je grad Novi Sad ovom tržnom centru dozvolio rad, uz zapisnik o tehničkom prijemu.

Promenada prethodno nije mogla dobiti upotrebnu dozvolu zbog loših temelja, zbog čega ovaj objekat svakodnevno mora da ispumpava podzemnu vodu. Mada je problem ostao isti, u petak je odlučeno da se Promenadi ipak omogući legalno poslovanje, bez ikakvog objašnjenja šta se u međuvremenu promenilo.

„Promenada ranije nije mogla dobiti upotrebnu dozvolu zato što u izgradnji objekta nisu poštovani građevinski propisi i projekat na osnovu kog je građevinska dozvola izdata, a pogotovo zato što nije rešeno pitanje podzemnih voda ispod objekta. Nema nijednog dokaza da su ovi problemi sada rešeni, što znači da dozvola nije izdata na osnovu zakona. Oni koji su danas izdali tu dozvolu, sami sebi su ispisali optužnicu za korupciju koja će biti podneta sutra, kada više ne budu na vlasti“, saopštio je predsednik Gradskog odbora DS Veljko Krstonošić, ističući da je ovakvo izdavanje dozvole bilo potpuno „neosnovano“.

Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Ni iz upotrebne dozvole, u koju je Radio 021 imao uvid, se ne vidi šta je konkretno TC uradio da bi otklonio prepreke za dobijanje ove dozvole, s obzirom da je prethodna istekla prvog aprila, za vreme vanrednog stanja.

Konstantno ispumpavanje podzemnih voda bi, kako su ranije upozoravali gradski urbanisti i pojedine opozicione stranke, moglo da ugrozi obližnje izvorište vode na Štrandu, ili i da utiče na okolne stambene zgrade.

Međutim, u TC Promenada su ranije izjavili da su ovaj problem rešili tako što se voda iz 11 bunara koristi za zagrevanje celog tržnog centra.

Tada je rečeno i da su urađene dodatne studije koje su pokazale da izvlačenje podzemnih voda ne utiče na okolne objekte ili na izvorišta vode. Za sve to vreme, grad je produžavao tehničku dozvolu, a tržni centar je neometano radio, uprkos tome što privremena dozvila može da traje maksimum godinu dana.

„Ako treba da se ugrađuju neki novi sistemi i shodno tome da se menja građevinska dozvola, za sve to je zakonom predviđen period u trajanju od jedne godine. Nije smisao zakona da investitor dobije probnu dozvolu na godinu dana pa da onda čeka poslednji dan da bi menjao projektnu dokumentaciju i na osnovu toga produžavao probnu dozvolu. Ako bi se zakon tako tumačio, to bi značilo da probna dozvola može da se produžava unedogled menjanjem projektne dokumentacije. Onda pada u vodu zakonska odredba da probna dozvola traje najduže godinu dana“, rekao je ranije pravnik Veljko Milić.

Uprkos tome što se uslovi nisu promenili, a voda se i dalje ispumpava, grad je odlučio da je ova rumunska kompanija ispunila uslove za dobijanje trajne upotrebne dozvole.

Na kritike javnosti i opozicije, lokalni SNS nije izneo konkretne činjenice koje su dovele do promen stava, već je saopštenejm istakao da će im biti „zadovoljstvo da i na sudu dokažu da se ne samo u Novom Sadu, već i u celoj Srbiji, od 2012. godine svaki posao obavlja legalno“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar