Foto: Shutterstock/Andrej Privizer

Tržni centar Promenada juče jedini u Novom Sadu nije bio otvoren za kupce, a datum otvaranja, kako je istaknuto na vratima ovog tržnog centra, biće "uskoro".

Vest da, ni nakon dvomesečne pauze, još uvek neće moći da otvore svoje lokale, više od 150 zakupaca je saznalo tek u četvrtak oko 23 h, kada im je stigao mail iz rumunske kompanije „Nepi Real Estate“, vlasnika Promenade.

Ovo je samo jedan od, kako kažu iz Udruženja zakupaca Srbije, sad već nizu neprofesionalnih postupaka kompanije prema vlasnicima lokala u TC Promenada. Naime, iako su svi tržni centri širom Srbije već na početku epidemije izašli u susret svojim zakupcima tako što su im prepolovili, a pojedini čak i oslobodili plaćanja zakupa za period u kom su zatvoreni, iz Nepi group insistiraju da vlasnici plate pun iznos zakupa i sve tekuće troškove koje idu uz njih, kao i tokom redovnog stanja.

Njima su fakture u punim iznosima za mart i april uredno poslate, a uskoro ih očekuju i nove. Prema rečima predsednika Udruženja zakupaca Bojana Mitića, mesečni troškovi vlasnika lokala u Promenadi, kada se uračunaju kirije, plate i ostali tekući troškovi, se kreću od 10.000 do 40.000 evra mesečno, koliko iznose za najveće lokale od 100 kvadratnih metara.

S obzirom da su dva meseca bili zatvoreni, sa nula prihoda, njihova dugovanja su sad bukvalno duplirana, a krajem maja će biti i utrostručena.

„U više navrata smo se obraćali Nepi grupi sa molbom da se ugledaju na druge tržne centre, obaveštavajući ih da ni jedan tržni centar u Srbiji (TC Ušće, TC Delta City, TC Big…) ne naplaćuje svojim zakupcima zakupninu tokom trajanja vanrednog stanja i da su već za mart umanjili zakupninu za mart za 50 odsto. Ponudili smo im isti model, da mart platimo 50 odsto, a da za mesece april i maj, odnosno do ukidanja vanrednog stanja, da budemo oslobođeni plaćanja zakupnine. Međutim, naš predlog nije prihvaćen” kaže za Nova.rs Mitić, napominjući da većina zakupaca neće “preživeti” ovaj period.

U dopisu rumunskoj kompaniji Udruženje zakupcu navodi da “ni jedan zakupac nema kapacitete da plaća zakupnine za period u kome mu je onemogućen rad tako da eventualno fakturisane zakupnine sigurno neće moći platiti”, ističući da im je u zajedničkom interesu da pronađu rešenje, jer tržni centri bez zakupaca činjenica ni sami ne mogu opstati.

Sredinom aprila se rumunskoj kompaniji obratio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pozivajući na „razumevanje i solidarnost“, međutim, do promene nije došlo.

Foto: Privatna arhiva

Mitić kaže i da su po ugledu na ostale tržne centre, predložili vlasniku Promenade da u određenom narednom period zakup plaćaju procentualno, u zavisnosti od njihovih mesečnih prihoda, ali su i tu naišli na nerazumevanje. Ništa im nije odgovoreno ni na ponudu da svaki zakupac lokala u Promenadi sa vlasnikom razgovara pojedinačno o eventualno novim uslovima poslovanja.

„Verujem da će Nepi eventualno izaći u susret i pristati na neke ustupke većim zakupcima kao što su Zara, Dexico, Sport vision… ali, pitanje je šta će biti sa preostalih sto. Naši ugovori sa Promenadom jesu striktni, ali se ne sme zaboraviti da se po zakonu ugovorne odredbe moraju prilagoditi vanrednim situacijama u kakvoj smo se upravo svi našli zbog posledica epidemije”, kaže Mitić, napominjući da u ovom slučaju bez posla i zarade ne bi ostali samo vlasnici lokala, već minimum još 1.000 ljudi koji rade i finansijski su zavisni od njih.

TC Promenada još nema upotrebnu dozvolu

Uprkos svemu ovome, veći deo lokala u Promenadi danas je bio spreman za rad, ali ih je obaveštenje kompanije potpuno zateklo. Prema njihovim saznanjima, Promenada neće biti otvorena bar još nedelju dana. Naime, TC Promenada ni nakon godinu i po dana nije dobila upotrebnu dozvolu na rad, koju joj zbog podzemnih voda i greške investitora prilikom izgradnje, koju joj nije izdala nadležna gradska uprava.

Ona i dalje zahvaljujući dozvoli za probni rad, koju je izdala stručna komisija IBS-Instituta iz Novog Sada, a koju je angažovao sam investitor. Zakupci su upoznati sa problemom Promenade oko dobijanja upotrebne dozvole zbog ispumpavanja podzemnih voda i protivpožarne zaštite, ali da ih je iznenadilo saopštenje vlasnika tržnog centra koji je za neotvaranje centra optužio upravo njih.

„Usled nemogućnosti da pravovremeno prikupimo odgovarajuću dokumentaciju za lokale zakupaca, a takođe i imajući u vidu restriktivne mere koje su bile na snazi kao rezultat Covid-19, a koje su doprinele daljim odlaganjima, postupak pribavljanja upotrebne dozvole i dalje traje. Prema tome, molimo Vas da imate u vidu da radnje ne mogu biti otvorene dok postupak ne bude okončan, za šta smo uvereni da će se dogoditi u sledećih sedam dana. O tačnom datumu otvaranja ćemo Vas obavestiti u najkraćem roku, a svakako najmanje jedan dan unapred“, stoji su obaveštenju koje je Nepi poslao zakupcima.

Bojan Mitić ističe da nikome od zakupaca nije jasno na kakvu se “odgovarajuću dokumentaciju” misli u saopštenju, s obzirom da su je oni uredno podneli još prilikom sklapanja ugovora o najmu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare