Foto: N1

Portal Nova.rs kontaktirao je Udruženje novinara Srbija (UNS) povodom napada na Junajted grupu i skandaloznih optužbi o sakrivanju činjenica o presudi kojom je suvlasnik ove grupe Dragan Šolak dobio televizije "Pink" i "Studio B", kao i list "Informer" na sudu u Cirihu zbog klevetanja i širenja laži u medijima. Iako je Okružni sud u Cirihu odbio da dostavi presudu UNS-u jer se radi o građanskom sporu i jer bi dostavljanjem bila ugrožena zaštita podataka o ličnosti, to udruženje je u nekoliko tekstova istaklo da je reč o sakrivanju informacija i uključilo se u orkestriranu hajku na Junajted grupu bez prethodne provere svih činjenica. UNS napada Junajted grupu zato što ona ne dostavlja presudu, mada u sporu nije bila Junajted grupa nego Dragan Šolak kao građanin, pa stoga nema ni pravo ni obavezu da presudu bilo kome dostavlja na uvid.

Portal Nova.rs je pitanja o optužbama prosledio UNS-u zahtevajući obrazloženje na pitanja zašto iznose neistine u svojim tekstovima, pre proveravanja svih podataka vezanih za postupak za koji su interesovanje pokazali tek nakon što su tuženi mediji pokrenuli hajku, dok ih pre toga pomenuti spor nije interesovao. Ipak, odgovore na naša pitanja nismo dobili. Nesporno, Junajted grupa ne krije presudu kojom je utvrđeno da su pomenuti tabloid i režimske televizije oštetile jednog od njenih vlasnika Dragana Šolaka, a što je i sud utvrdio, te nije jasno zbog čega UNS zastupa stav o sakrivanju podataka.

Ipak, iz UNS-a tvrde da su pomenutog stava jer Junajted grupa tvrdi da ima presudu, ali je ne daje na uvid javnosti.

„Reagujemo tako na osnovu toga što Junajted grupa tvrdi da ima tu presudu, a ne dozvoljava da je javnost vidi, bez objašnjenja zašto to čini. O ovom „građanskom sporu“ izvestili su mediji u vlasništvu Junajted grupe kao da su imali uvid u presudu, a nisu. To je suprotno osnovnim pravilima novinarstva. Argument suda da bi objavljivanjem presude bili ugroženi lični podaci strana u postupku ne stoji, jer takvi podaci mogu biti zaštićeni i posao je suda da ih zaštiti ali ne tako da odbije uvid u celu presudu. Nas ne zanimaju lični podaci Dragana Šolaka i drugih u sporu, već presuda o kojoj su mediji u vlasništvu Junajted grupe izvestili, a da je nisu videli“, navodi Vladimir Radomirović, predsednik UNS.

Radomirović se , znači, poziva na „osnovna pravila novinarstva“, ali nema nijednu kritičku reč za medije koji non stop kleveću i dezinformišu javnost već duži niz godina.

Iako je jasno da sve strane u postupku, u ovom slučaju oštećeni Dragan Šolak, kao i tuženi mediji, dobijaju presudu, postavlja se pitanje zašto UNS nije kontaktirao „Informer“, „Studio B“ i „Pink“ i od njih  zatražio na uvid presudu i time, pre iznošenja stavova, proverio sve činjenice.

Dragan Šolak Foto: United Group

Iz UNS-a ni na ovo pitanje nije dato jasno obrazloženje, već se iz odgovora da naslutiti da su kontaktirane dve strane, a da treća nije odgovorala na pozive. Ipak, to je Udruženju novinara Srbije bilo dovoljno da se upusti u hajku na Junajted grupu, predvođenu režimskih medijima.

„Ako ste pročitali naš tekst, onda znate da je UNS stupio u kontakt sa dve tužene strane, dok treća nije odgovarala na pozive. Dve koje su odgovorile, rekle su da nisu bile obaveštene o suđenju, dok sa trećom nismo imali nikakav kontakt. Ni za jednu stranu ništa nismo tvrdili niti zauzimali stavove već smo samo preneli ono što smo uspeli da saznamo, kako od njih, tako i od Junajted grupe. Junajted grupa je jedina koja, uz sud u Cirihu, tvrdi da ima presudu ali iz nekog razloga onemogućava da je javnost vidi. O razlozima zbog kojih Junajted grupa ne dozvoljava uvid u presudu za koju tvrdi da je u njenu korist, u tekstu nismo spekulisali“, navodi Radomirović.

Foto: Promo

Očigledno, kolege iz UNS ne razumeju osnovnu stvar. Proces je vodio Šolak kao građanin, a ne Junajted grupa. Postavlja se pitanje i kako Udruženje novinara Srbije plasira optužbe na račun Junajted grupe, a da prethodno ne proveri svoja saznanja sa svim strankama u postupku. Kao i zašto pre proveravanja svih informacija insinuira da Junajted grupa nešto sakriva.

Junajted grupa je već istakla da je jedan od tuženih medija angažovao advokata u pomenutom sporu, pa se isključuje mogućnost da nisu znali za pomenuto suđenje, a kako se, između ostalog, navodi u tekstu UNS. Ipak, na ovu konstataciju portala Nova.rs iz novinarskog udruženja ističu da „ne može ništa da se tvrdi dok se ne vidi presuda“.

„Nijednom rečju u tekstu UNS nije zauzeo stranu ni Junajted grupe, ni tuženih, niti je naš posao da zauzimamo stranu. Posao UNS-a je da tačno izvesti o medijski relevantnim događajima koji su samim tim od značaja i za javnost u Srbiji. Od Junajted grupe smo tražili presudu, a ona je odbila da nam je dostavi. Pitanje je zašto Junajted grupa ne dozvoljava javnosti da ima uvid u presudu“, kaže Radomirović.

Ipak, naš portal je ostao uskraćen i za odgovor na pitanje kako je moguće da se UNS dosad nije bavio sadržajem koji pomenuti mediji plasiraju o Šolaku, šireći notorne laži i neistine i na taj način krše sve principe i kodekse profesionalnog novinarstva.

„UNS štiti novinare i medijske radnike od pritisaka, napada i drugih okolnosti koje ih sprečavaju da svoj posao obavljaju u punom kapacitetu, slobodno i profesionalno. Dragan Šolak nije ni jedno od ta dva, naprotiv, on je vlasnik medija i po Kodeksu novinara, urednici ne smeju da dozvole da se on meša u uređivačku politiku medija. Naročito ne bi smeo da zloupotrebljava medij za svoju ličnu dobit i promociju, na primer tražeći od vas da postavljate ovakvo pitanje. Nije posao UNS-a da brani interese vlasnika medija a nije ni vaš. Podsećam vas da je Udruženje novinara Srbije jedan od osnivača Saveta za štampu, kome se Dragan Šolak, kao i svi građani ove zemlje, može obratiti ako smatra da je neki medij prekršio etičke norme“, navodi Radomirović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar