Udruženje novinara Srbije, UNS, logo
Foto: N1

Udruženje novinara Srbije (UNS), Кoalicija za slobodu medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) upozorili su u saopštenju da se u Radnoj grupi za izradu medijskog zakona nalaze i organizacije koje krše pravo na slobodu udruživanja novinara.

Udruženje novinara Srbije, Кoalicija za slobodu medija i ANEM skreću pažnju da su odlukom ministarke kulture i informisanja Maje Gojković u sastav Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima ušli i predstavnici organizacija koje su najbrojnije u komisijama za raspodelu budžetskog novca, pogotovo na lokalnom nivou, ali nisu prepoznate u zaštiti novinarskih i medijskih prava i sloboda.

Podsećaju da u obrazloženju odluke ministarke piše da su pozivi za dostavljanje predloga za članove Radne grupe upućeni „organizacijama civilnog društva za koje se smatra da mogu doprineti izradi Nacrta zakona“.

„Bliži kriterijumi koje te organizacije treba da ispune nisu navedeni, kao ni kome je sve poziv dostavljen. Nismo saznali ni ko eventualno nije ušao u sastav Radne grupe, a dostavio je predlog za svog predstavnika“, ukazali su UNS, ANEM i Koalicija za slobodu medija, uz napomenu da se zna da su u sastav Radne grupe izabrana 34 predstavnika, kako se navodi u odluci, „državnih organa, institucija, novinarskih i medijskih udruženja“.

Napominju i da je jedini kriterijum za izbor u Radnu grupu za izradu nacrta medijskog zakona bio da predstavnik organizacije bude pravnik po struci, ali i da se iz odluke ministarke jasno se vidi da taj uslov Ministarstvo nije poštovalo i da su u Radnu grupu izabrane i osobe koji nisu pravnici.

UNS, Кoalicija za slobodu medija i ANEM podsećaju da se Gojković u martu sastala sa predstavnicima novinskih udruženja Prouns, Кomnet, Društvo novinara Srbije, Asocijacija radio televizija Srbije, Društva novinara Vojvodine i Udruženja medija i medijskih radnika.

„Pojedine organizacije pod tim nazivom ne postoje, nemaju kontakt podatke ni aktivne veb sajtove, ne mogu da kažu koliko članova imaju, odnosno koje organizacije ulaze u sastav udruženja, a isti ljudi kao funkcioneri u jednim organizacijama, pojavljuju se i u drugim“, ukazuje se u saopštenju.

Na sastanku sa predstavnicima, kako je navedeno, „novinskih udruženja“ Gojković je tada rekla da će razmotriti mogućnost da i oni u narednom periodu budu zastupljeni na adekvatan način, a prvi korak u tom pravcu svakako je njena odluka od 30. juna da te organizacije, uz udruženje „Nova mreža Srbije“, uključi u pisanje medijskog zakona, stoji u saopštenju.

„Iz iskustva UNS uoči izborne skupštine, kada je došlo do masovnog kolektivnog učlanjivanja iz organizacije PROUNS (Profesionalno udruženje novinara Srbije) u UNS, jasno je da je to bila odluka medijskih vlasnika i menadžmenta kojom je zloupotrebljeno pravo novinara na slobodu organizovanja i udruživanja“, ističe se u saopštenju UNS, ANEM i Koalicije za slobodu medija.

BONUS VIDEO: Nepotizam

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar