Udruženje novinara Srbije, UNS, logo
Foto: N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je besplatni SOS telefon, od 1. marta do 1. jula pozvalo oko 100 novinara koji su se osetili ugroženim.

Navodi se da je SOS telefon – 0800 100 115 u međuvremenu preimenovan u Sigurnu liniju, koja je dostupna 24 časa i takođe besplatna.

Sigurna linija predstavlja podršku novinarima i novinarkama kada su izloženi pretnjama, trpe pritiske, napade i progon, ili se nalaze u situacijama u kojima se osećaju ugroženo.

UNS je precizirao da je podatke saopštio predsednik ANEM-a i član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić.

On je objasnio da je najveći broj poziva vezan za starije slučajeve koje novinari nisu prijavljivali, kao i da se novinari interesuju šta bi sada mogli da urade ako se odluče na neku pravnu akciju.

„U početku je 80 odsto poziva bilo van Beograda. Od toga, više od pola su bili potpuno nepoznati slučajevi koji nisu prijavljivani“, rekao je Matić.

Prema njegovim rečima, najveći broj prijava potiče od novinara i medijskih radnika koji nisu članovi nijednog udruženja.

„Registrovani su i slučajevi u kojima se samo prijavljuje postojanje problema, ali bez želje da se ide nekim pravnim putem, već se samo moli da se registruje slučaj pritiska ili nekih graničnih pretnji“, rekao je Matić.

On je naveo i da je više slučajeva vezano „za neke socijalne probleme i situacije“, što, kako je objasnio, nije posao ovog servisa.

BONUS VIDEO: Božo Prelević o političkom hohštapleraju

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar