Udruženje novinara Srbije, UNS, logo
Foto: N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas sve zainteresovane da se priključe akciji prikupljanja sredstava za oslikavanje murala doajenu novinarstva Miloradu Doderoviću u Nišu, na zgradi u kojoj je živeo.

U saopštenju UNS je naveo da je za 10 dana, koliko traje akcija, prikupljeno oko 60.000 dinara od 320.000 dinara, koliko je potrebno, Akcija koju su pokrenuli UNS, Lokalna fondacija Niš i porodica Doderović traje još 32 dana.

Kako je objavljeno na sajtu Donacije.rs putem kojeg se može uplatiti novac, do danas se u akciju uključilo 13 donatora, a prikupljeno je 58.700 dinara.

Cilj inicijative je da se oda počast novinaru koji je ostavio dubok trag u zajednici i bio veoma cenjen među kolegama na medijskoj sceni ne samo u Nišu, nego u celoj Srbiji.

Mural će biti na zidu zgrade u ulici Oblačića Rada, gde je Doderović živeo. Idejno rešenje izgleda murala kreirao je poznati niški umetnik Eško Kurtić, a planirana površina na kojoj će se naći portret je 14 kvadrata.

Zbog nemogućnosti da se mural oslika direktno na fasadnim ciglama zgrade, biće potrebna izrada i montaža betonske konstrukcije (ploče) koja bi bila postavljena na zidu.

Milorad Doderović rođen je 1953. godine u selu Marovac, opština Medveđa. Od 1974. godine živeo je i radio u Nišu. Četiri decenije se profesionalno bavio novinarstvom, a od 1994. godine bio je stalni dopisnik programa na srpskom jeziku australijskog državnog SBS radija.

Kao član Uprave i Izvršnog odbora UNS aktivno se zalagao za slobodu medija i bolji položaj novinara.

Preminuo je 30. decembra 2020. godine u Nišu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar