Foto: NOVA S/Ivan Dinić

Patrijarh Irinej zabranio je docentu Bogoslovskog fakulteta Vukašinu Milićeviću javne nastupe zbog "neposlušnosti i stavova koje je iznosio, a za koji je patrijarh ocenio da su protivni Srpske pravoslavne crkve". U pismu koje je patrijarh uputio Milićeviću takođe se navodi da mu zabranjuje sveštenodejstvo i da ga stavlja u nadležnost crkvenog suda.

„Prečasni oče Vukašine, vi već duže vreme, bez našeg znanja, odobrenja i blagoslova, iako ste klirik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke nastupate u javnosti, odnosno u štampanim i elektronskim medijima i na društvenim mrežama, pri čemu iznosite stavove suprotne stavovima Svetog arhierejskog sinoda ne libeći se ni otvorene, za crkvenu javnost sablažnjive, kritike zvaničnih stavova crkve“, navodi se u pismu koji je patrijarh Irinej uputio Milićeviću.

Foto: Nova.rs

Pismo se pojavilo na društvenim mrežama, a Nova.rs je dobila potvrdu iz krugova bliskih SPC da je autentično.

Poglavar SPC takođe ocenjuje da Milićević „stavlja svoja umovanja i mudrovanja iznad sabornog uma crkve i to u ime neograničene slobode, koja ne može biti omeđena ni autoritetom Svetog pisma“.

Patrijarh zamera docentu Bogoslovskog fakulteta da pokazuje neposlušnost prema njemu kao nedležnom arhijereju, da ne priznaje Ustav SPC, kao i da iskazuje prezir prema odlukama Svetog arhijerejskog sabora, koje su kako se navodi, obavezujući i za klerike i za episkope.

„Ovim vam zabranjujem svaki javni nastup u usmenom, pisanom ili elektronskom obliku, stavljam vas pod zabranu sveštenodejstva i u nadležnost Crkvenog suda Arhiepiskopije beogradsko karlovačke“ zaključuje u svom pismu patrijarh Irinej.

Milićević pripada grupi mlađih sveštenika u redovima SPC koji je više puta otvoreno o problemima unutar crkve, kao i o dešavanjima na Bogoslovskom fakultetu.

Da podsetimo, poslednji nastup Vukašina Milićevića je bio u Utisku nedelje Olje Bećković  na TV Nova S.

Autorka Utiska nedelje Olja Bećković nema nikakve dileme da je ova zabrana direktna posledica Milićevićevog gostovanja u njenoj emisiji.

„Ne poznajem dobro ta pravila crkve, niti imam detalje da li je i ko tražio ili dobio dozvolu, ali duboko verujem da srpski patrijarh u ovom trenutku ima druga mnogo važnija posla. S obzirom da samo jedan čovek ima vremena da odlučuje kome sve treba da se zabrani da dolazi u Utisak nedelje, strahujem da se te odluke donose na istom mestu gde se donose i odluke da kod mene u emisiji ne može da gostuje nijedan lekar, nijedan ministar niti član, ili neko blizak Srpskoj naprednoj stranci. Samo se bojim da neko nije zloupotrebio patrijarhov potpis da bi se umešao u nešto i to preneo na crkvu“, rekla je Olja Bećković za Nova.rs.