Foto: Nova.rs

U kakvom stanju i sa koliko teškom kliničkom slikom dolaze pacijenti na preglede, pokazala je situacija u nedelju ujutru u kovid ambulanti Infektivnog odeljenja u Kraljevu.  Kako smo saznali, muškarac je preminuo u hodniku čekaonice, dok je čekao na pregled.

„Čovek je samo pao. Lekari su ga odmah uneli, ali nije mu bilo spasa. Mnogo se plašim. Situacija je veoma teška“, kaže jedna od pacijentkinja.

Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice u Kraljevu, kaže da je pacijent primljen čim je ambulanta počela da radi.

„Došao je sa jako teškom kliničkom slikom. Doktor nije uspeo da ga spase. Najveći problem je što se pacijenti kasno javljaju. Mnogo puta smo apelovali da ne čekaju, nego da odmah dođu na pregled. Zato i radimo veći broj kontrola, kako bi smo pogoršanja registrovali na vreme“, kaže Mrvić.

Direktor kraljevačke bolnice napominje da ljudi ne umiru zbog čekanja u ambulanti, već zbog pogoršanja zdravstvenog stanja usled inficiranja koronavirusom.

„Svi pacijenti se pregledaju, a oni hitni i prioritetni slučajevi se primaju preko reda. Pre nekoliko dana je dovedena žena iz Vrnjačke Banje koja nije disala. Urađena je reanimacija, ali bez uspeha. U subotu smo u bolnici imali 131 pregled, a u petak čak 200. Osam lekarskih ekipa radi do 22 sata“, rekao je Zoran Mrvić.

Na teritoriji Kraljeva sve je teža situacija sa epidemijom koronavirusa. Dnevno se testira oko 600 osoba, a broj pregleda u obe kovid ambulante konstantno je oko 500. U bolnici je hospitalizovano oko 115 pacijenata i svi imaju tešku kliničku sliku.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare