Prijepolje bolnica. Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Medicinska sestra Slavojka Planić iz Prijepolja, trebalo je da se posle godišnjeg odmora danas vrati na posao. Juče je dobila poziv od glavne sestre da, pošto nije vakcinisana, na posao može doći samo sa negativnim PCR testom, jer je tog dana takvu odluku doneo direktor Zdravstvenog centra. Kasnije ju je obavestila da se može vakcinisati te da ne mora da radi PCR ali taman što se vakcinisala, javljeno joj je da to nije ipak dovoljno. Kada je uradila i PCR test koji je lično platila, dobila je poziv da odluka više nije na snazi.

Ogorčena je Slavojka Planić , medicinska sestra OB Prijepolje, smatra da to kroz šta je prošla za samo dva dana nije ni profesionalno ni zakonito, pa se oseća izmanipulisno i oštećeno. Da bi se vratila na posao, primila je vakcinu na svoj rizik jer zbog ranije bolesti pripada rizičnoj grupi, zatim je uradila i PCR test, a onda joj je rečeno da ni jedno ni drugo nije bilo potrebno.

„Trebalo je da se 20.jula vratim na posao posle godišnjeg odmora. juče u 13:30 pozvala me je glavna sestra i rekla da je stigao dopis od generalnog direktora i da sutra ne mogu na posao, moram da uradim PCR test u Užicu i da ga ja moram i platiti, tek kada stigne rezultat i potvrdi da je test negativan, tek tada mogu na posao. Pitala sam da li mogu da probam da se vakcinišem jer nisam ranije uspela, više puta sam pokušavala ali nisam jer pripadam rizičnoj grupi, pre 15 godina sam imala anafilaktički šok“, ispričala je za Nova.rs Slavojka i nastavila:

„Pitala sam glavnu sestru da li mogu ako se vakcinišem na svoj rizik i dođemna na posao, da ne idem u Užice i radim PCR test. Sa nekim je se konsultovala, ponovo me pozvala i rekla da mogu.“

Foto: Privatna arhiva

Slavojka odlazi u Dom zdravlja i na svoje insistiranje i svoj rizik se ipak vakciniše, što se kako nam je rekla, doktorki i nije dopalo. Urađene su sve pripreme, u smislu preventivnih mera, ukoliko joj od vakcine pozli, bio je spreman urbazon, sinopen i kompletnu anti-šok terapiju.

Na predlog osoblja više od dva sata posle vakcinacije provela je u ambulanti, ali na svu sreću nije bilo nus pojava. Odlazi kući ali od glavne sestre dobija novi poziv.

„U 16.30 me ponovo zove glavna sestra i kaže da to što sam se vakcinisala ipak nije dovoljno bez revakcine i da ipak moram uraditi PCR test. Stavila sam glavu u torbu, pitala sam zašto mi odmah nisu dali sve tačne informacije, na šta je ona rekla da su tako odlučili ona i načelnik. Rekla je da mi može dati dva dana od odmora da to završim. Jutros sam otišla u Užice, 100 km od Prijepolja, uradila PCR test koji sam platila 9.000 dinara i vratila se kući. Rekli su da će test biti gotov sutra pa ako bude negativan ja mogu na posao, bez njega ne mogu ući u bolnicu, tako mi je rekla glavna sestra“, kaže Slavojka.

Kada se vratila u Prijepolje, u popodnevnim satima od glavne sestre stiže novi poziv i obaveštenje da već sutra može doći na posao, da test nije potreban jer je odluka povučena i nije više na snazi.

Foto: Privatna arhiva

Za dva dana Slavojka je, da bi se vratila na posao, zbog donete pa povučene odluke direktora Zdravstvenog centra, odlučila da se vakciniše na svoj rizik a onda po naređenju uradila i PCR test. Odluka koja je u Zdravstvenom centru na snazi bila samo jedan dan, nju je koštala oko 100 evra.

„Ja ću tražiti svoja prava, obratiću se ustanovi da mi refundiraju novac koji sam dala za test i prevoz, ako ne prihvate svoja prava tražiću sudskim putem. Za mene nije malo 100 evra a na stranu što sam bila pod tolikim pritiskom. Sva je sreća da sam dobro podnela vakcinu, a to sam uradila da ne bih putovala u Užice, a postojao je rizik jer sam jedva preživela napad pre 15 godina, a nije nikada utvrđeno na šta sam tačno odreagovala. Poneću potvrdu o vakcinaciji i priznanicu koliko sam platila, plus prevoz pa oni nek vide šta će da rade“, dodje Slavojka.

Odluka o obaveznom PCR testu za sve nevakcinisane radnike Zdravstvenog centra Užice koji se na posao vraćaju sa odmora ili odsustva po drugom osnovu doneta je juče, da bi danas, samo jedan dan kasnije bila stavljena van snage.

Bonus video – Delta soj se širi Grčkom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar