Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac (UKC) stotine pacijenata se nalaze na listama čekanja, a one najduže su za operacije katarakte, ortopedske i invanzivne procedure u kardiologiji, rečeno je iz te ustanove.

Direktor UKC Kragujevac Slobodan Milisavljević ocenio je da je kovid bio presudan za povećanje čekanja na te operacije, prenosi Beta.

„Liste su dugačke, a mi smo u ovom periodu preduzeli sve mere da se ove liste skrate, operativni program se radi u dve smene i nadam se da ćemo u narednom periodu to uspeti da smanjimo“, rekao je Milisavljević novinarima u Kragujevcu.

On je naveo da u UKC-u ima osam operacionih sala i da se dnevno obavi od 40 do 50 operacija.

Milisavljević je danas, posle sastanka predstavnika zdravstvenih ustanova u Šumadiji, RFZO-a i ministarstva zdravlja,  rekao da je napravljena nova strategija za skraćenje lista čekanja.

Prema rečima Milisavljevića, UKC Kragujevac će podržati planove nadležnih za smanjenje lista čekanja.

„Nama kao što vidite fali i prostora i kadrova i tehničke opremljenosti i nadam se da ćemo i u narednom periodu uspeti sve to da prevaziđemo“, istakao je Milisavljević.

Na pitanje novinara o radu magnetne rezonance, naveo je da kadrovi postoje, ali da je problem što u UKC Kragujevac postoji jedna magnetna rezonaca stara više od 15 godina koja se često kvari.

„Obavi se u proseku između 35 i 40 pregleda, što je iznad svakog maksimuma. Očekujemo više novih  magnetnih rezonanci i da ćemo povećati broj pregleda“, zaključio je Milisavljević.

Rukovodilac Klinike za ortopediju i traumatologiju i ortopedski hirurg Aleksandar Matić naveo je da su najduža lista čekanja za proteze kolena na kojoj su 944 pacijenta.

On kaže da na ugradnju veštačkog kuka čeka 331 pacijent, odnosno da je vreme čekanja na tu vrstu operacije od pet do sedam meseci.

Iz RFZO-a je danas u Kragujevcu najavljeno da se, na inicijativu ministarke zdravlja, kreće u skraćenje lista čekanja i da je jedan od načina uvođenje dopunskog rada u zdravstvenim ustanovama.

BONUS VIDEO: Čekanje na operaciju meri se i u godinama – gosti Rade Panić i Savo Pilipović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare