Doktor, doktorka, lekar, stetoskop
Foto: Shutterstock

Vršiteljka dužnosti direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, rekla je da je pripremljena "platforma za dopunski rad" kao jedan od načina za skraćenje lista čekanja u zdravstvenim ustanovama.

„Platformu dopunskog rada smo već spremili i nju sada direktori zdravstvenih ustanova revidiraju i onda će to biti jedno od rešenja“, rekla je Radojević Škodrić novinarima u Kragujevcu posle sastanka s direktorima 16 zdravstvenih ustanova iz Šumadije.

Ona je navela da se na inicijativu ministarke zdravlja sada kreće skraćivanje lista čekanja.

„Poznato je da su postojale liste čekanja za ortopediju, kardiohirurgiju i za magnet pre kovida, a tokom kovida nažalost te liste su se uvećale… i sada kada se zdravstvo vraća u normalu, potrebno je da te liste čekanja rešavamo“, kazala je Radojević Škodrić.

Navela je da se ažuriraju podaci o listama čekanja u zdravstvenim ustanovama i da će taj posao biti završen do kraja godine.

Rekla je da su najduže liste čekanja za ortopediju i da je država obezbedila i lekove i ugradni i potrošni materijal.

„Sada prvi put materijal i lekovi čekaju pacijenta“, rekla je Radojević Škodrić i dodala da je problem kadar koji mora da se organizuje i da zato mora da se angažuje dodatno.

Ona je objasnila da postoje dva modela dopunskog rada koji se odnosi na rešavanje lista čekanja i objasnila jedan model.

„Jedan je model koji finansira države, preko RFZO, radiće potpuno isto osoblje koje je do sada radilo, ali van svog radnog vremena, u vreme kada ne radi svoj osnovni posao i u onim danima kada nisu angažovani u popodnevnim smenama“, rekla je Radojević Škodrić.

Dodala je da će biti dodatno plaćeno ne samo medicinsko osoblje već, na inicijativu ministarke, i nemedicinsko.

VD direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski su danas s direktorima 16 zdravstvenih ustanova iz Šumadije ;razgovarali o mogućnostima za skraćenje lista čekanja i o programu vantelesne oplodnje o trošku zdravstvenog osiguranja.

BONUS VIDEO: Da li idete kod državnog ili privatnog doktora?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare