Operacija Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Građani koji čekaju operaciju kolena, kuka ili katarakte, polako gube strpljenje, jer ih je sve više, a liste čekanja su sve duže. Naime, deo od tih neverovatnih 60.000 ljudi, od kojih svako čini jedan broj na listi, odvojiće novac i otići u privatnu kliniku da završi operaciju, koje se, u pojedinim slučajevima, čekaju i do 2030. godine.

U zavisnosti od vrste bolesti i faze u kojoj se nalazi, operacija kolena, odnosno ugradnja proteze, u privatnim klinikama košta od 708.000 do 1.066.800 dinara (više od 10.000 evra), dok je proteza kuka od 700.000 do 1.333.800 dinara, a operacija katarakte kreće se od 800 do 2.000 evra.

Pročitajte još:

“Imam velike probleme sa kukom već pola godine, a tek nedavno sam dobio uput za magnetnu rezonancu kičme. Uradio sam krvnu sliku i stigli su rezultati. Morao sam dalje, na ortopediju. Kada sam stigao na pregled kod specijaliste, rekao mi je da ne vidi ništa na rendgenu i da ću morati da uradim magnet. Otišao sam kod svog lekara, dao mi je uput i rekao da idem u Klinički centar, na snimanje. Tamo su mi, posle dužeg čekanja, na šalteru saopštili da mi je snimanje zakazano, ali tek za novembar sledeće godine. Naravno da sam otišao u privatnu kliniku, gde sam obavio snimanje magnetom odmah, ali se i raspitao za operaciju kuka koja košta više od 7.000 evra, što ne mogu da priuštim, pa ću na to čekati državnu ustanovu, koliko budem mogao i morao” priča za Nova.rs Jovica Zvonimirović (66), iz Beograda.

Bolesti kuka i kolena se vremenom pogoršavaju i život čine nemogućim.

Foto:Shutterstock

„Progresivne artroze kuka i kolena mogu se znatno pogoršati u razmaku od šest meseci, ali i do četiri ili pet godina. Sve zavisi, ako je recimo teška artroza, onda sa operacijom ne sme dugo da se čeka, jer je to progresivna bolest. Lekari odlučuju o operaciji upravo u zavisnosti od progresije bolesti, od toga da li pacijent uzima neku suplementaciju, da li je na fizikalnim terapjiama i slično. Dolazi do stravičnog pogoršanja kvaliteta života, ako se sa operacijom predugo čeka. U zavisnosti od dužine trajanja bolesti, njenog kliničkog aspekta i radiološkog nalaza, zavisi težina artroze i to određuje i datum operacije“ objašnjava za Nova.rs dr Uroš Novaković, ortopedski hirurg.

Iako se nekada čekalo na operaciju katarakte tek kad oboleli potpuno izgubi vid, danas se zna da je mnogo efikasnije operisati je čim krenu smetnje u svakodnevnim aktivnostima. Međutim u našim zdravstvenim ustanovama čeka se od šest meseci do dve godine na operaciju.

Operacija
Operacija Foto:Shutterstock

„Ima više vrsta katarakti i od pacijenta, ali i od same bolesti zavisi koliko sme da čeka. To je vrlo individualno. Međutim za takozvanu ‚kataraktu komplikatu‘ je ključno da bude operisana najdalje za godinu dana od uspostavljanja dijagnoze, duže od toga ne sme da se čeka. Ranije su često pacijenti radili privatno ove opercaije, međutim to Fond, sada, koliko vidim, lepo pokriva i nema potrebe da oboleli plaćaju“ kaže za Nova.rs dr Nenad Petrović, specijalista oftalmologije.

Naime, postoji mogućnost da se oboleli operišu privatno, a o trošku osiguranja, ali samo u ustanovama koje država odredi.

Republički fond za zdravstveno osiguranje, sve koji se nalaze na listama čekanja pitaju da li žele da se operišu u državnoj ili privatnoj ustanovi.
„Od početka godine anketirali smo više od 10.000 ljudi, a oko 5.000 smo uputili ka privatnim ustanovama, a za sad je nekih 2.000 osiguranika već operisano“, rekla je za medije Ivana Đunisijević iz RFZO.

Foto:TANJUG/JADRANKA ILIC

Tokom 2016. godine RFZO je počeo sa ovom praksom, a trenutno je ugovor sa njima potpisalo 13 privatnih klinika u Beogradu, ukupno u Srbiji 24 i tu pacijenti mogu da operišu kataraktu o trošku države. Izdatak koji u tom slučaju imaju jeste participacija, koja u zavisnosti od klinike iznosi do hiljadu dinara.

„Dovoljno je da svi koji se izjasne da žele privatno da se operišu dobijaju svoje termine bez problema. Želela bih da napomenem da svako lice koje izrazi želju da privatno bude operisano u narednih mesec ili dva, dobije termin, i bude mu pružena operacija. Tako da je rok za čekanje dosta smanjem sa privatnim klinikama“, istakla je Đunisijević.

Operacije na koje se najduže čeka

Ustanova Operacija kuka Operacija kolena Operacija katarakte

KC Vojvodine Februar, 2024. Mart, 2024. Februar 2023.

KC Kragujevac Oktobar 2024. Oktobar 2026. Novembar 2022.

KC Niš Oktobar 2023. Februar 2024. Maj 2022.

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica Januar 2026. April 2030. /

KBC Bežanijska kosa Maj 2024. Maj 2024. /

KBC Zemun Novembar 2023. Novembar 2023. /

KBC Zvezdara Maj 2023. Maj 2023. Oktobar 2023.

KC Srbije Jul 2023. Jul 2023. Novembar 2023.

VMA April 2025. Maj 2029. Decembar 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar