Bolnica Kragujevac
Bolnica Foto: Nova.rs

Korona brojevi neumolljivo rastu iz dana u dan, a na teritoriji Šumadije samo od početka godine registrovano je 2.500 kovid pozitivnih građana. Najveći broj novoinficiranih je u Kragujevcu, a prisutvo virusa potvrđeno je u svih sedam šumadijskih opština.

U Šumadiji je u proseku svaki treći testirani građanin pozitivan na koronavirus, a epidemijski talas je u uzlaznoj putanji. Broj pozitivnih na dnevnom nivou znatno se uvećava, pa je tako od 70 registrovanih 1. januara, do danas narastao na 418.

Nagli skok pozitivnih evidentiran je u svim opštinama, a najveći broj je u Kragujevcu gde je od 1. januara do danas, virus potvrđen kod 1.720 građana, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje u tom gradu.

Prva tri dana januara, u Kragujevcu je zabeležen dvocifren broj pozitivnnih, a posle praznika vrednosti su udvostručene i iz dana u dan rastu. Prema poslednjim podacima u Kragujevcu je 317 novoinficiranih, u Aranđelovcu 52, Topoli 15, Batočini 11, po osam osoba u Kniću i Lapovu, dok je u Rači registrovano 7 pozitivnih građana.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Kragujevcu, koji pokriva teritoriju celog Šumadijskog okruga, hospitalizovan je 61 pacijent od kojih je sedam na respiratoru.

Dok raste broj inficiranih u celoj Srbiji, na punktovima za vakcinaciju u Šumadiji, skoro da nema interesovanja. Na dnevnom nivou, za prvu dozu jedne od pet odobrenih vakcina javi se manje od 10 građana, a za revakcinaciju drugom i trećom vakcinom u proseku dnevno dolazi između 10 i 30 osoba.

Od početka imunizacije u Šumadiji je vakcinisano 50,22 odsto punoletnih građana, a obuhvat vakcinacije najveći je u Kragujevcu, gde je revakcinisano 55 odsto punoletne populacije.

Bonus video: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar