Mural Foto: Promo/Zdravko Dulović

Svetska organizacija za zaštitu prirode – WWF obeležila je danas po 14. put u Srbiji globalnu ekološku akciju "Sat za našu planetu", u svetu poznatu kao Earth Hour.

Tim povodom u Silosima Beograd predstavljen je mural autora Wuper Kec (Dejan Ivanović), koji oslikava ovogodišnju temu akcije – zaštitu biodiverziteta, sa divljim pčelama i devojčicom kao centralnim figurama. Mural visine 26 metara izrađen je na jednom od silosa, ustupljenom zahvaljući Gaia Pokretu. Odabir divljih pčela kao simbola biodiverziteta proističe iz činjenice da ovi insekti predstavljaju najvažnije oprašivače na svetu, oko 80 odsto divljih biljaka i oko 75 odsto najvažnijih useva zavise od oprašivanja koje obavljaju životinje. Lik devojčice šalje poruku o važnosti osnaživanja mladih i njihovom aktivnom uključivanju u stvaranju boljeg sveta u kojem ljudi žive u skladu sa prirodom.

„Rad sa mladima i njihova edukacija o značaju prirodnih resursa i kako mogu da ih očuvaju, jedan je od prioriteta WWF-a na globalnom nivou. Kroz razne aktivnosti želimo da ih podstaknemo da aktivno čuvaju planetu, motivišu svoje vršnjake da im se priključe i utiču na donosioce odluka da preduzmu konkretne korake u zaštiti prirode. Mural za nas predstavlja novi vid promovisanja ekoloških tema i komuniciranja sa publikom“, istakla je Mina Mirić iz WWF Adria.

Mina Mirić Foto: Promo/Zdravko Dulović

„Sat za našu planetu ove godine obeležen je i kampanjom u centru Beograda, gde su u pešačkoj zoni grada na digitalnim ekranima prikazane divlje vrste pred izumiranjem, uz poruku da na svetu skoro svakih sat vremena jedna vrsta nestane. Kampanjom su obuhvaćene i ugrožene vrste iz našeg regiona, među kojima su velika droplja, čovečja ribica i moruna, čime želimo da ukažemo na potrebu efikasnijih mera za njihovu zaštitu“, navodi se u saopštenju WWF programa u Srbiji.

Kampanja je regionalnog karaktera i sprovodi se u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a u Beogradu će građani moći da je vide do ponedeljka. Realizovana je u saradnji sa kreativnom agencijom Bruketa&Žinić&Grey i kompanijom Alma Quattro koja je ustupila digitalne ekrane. Izradu murala podržala je Britanska ambasada u Beogradu.

BONUS VIDEO Srbija je dom mnogih zaštićenih životinjskih vrsta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar