Lav, ajkula, medved, nilski konj
Foto: EPA-EFE/DANIEL IRUNGU/EPA/HELMUT FOHRINGER/EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/EPA/SUSANN PRAUTSCH

Predstavnica Svetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria Iva Svilar rekla je danas da su podaci poslednjeg izveštaja te organizacije o životu na planeti pokazali da su u poslednjih 50 godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto.

Uzroci smanjenja biodiverziteta su mnogobrojni i uključuju degradaciju prirodnih staništa, prekomerno korišćenje prirodnih resursa, klimatske promene i nezakonitu trgovinu i ubijanje divljih vrsta, saopštio WWF.

„U prirodi je sve povezano i nestanak jedne vrste imao bi ogroman negativan uticaj na druge vrste, ali i na život ljudi, stoga je važno da brinemo o divljem svetu i njihovim staništima odnosno da živimo u skladu sa prirodom“, ocenila je Svilar.

Prema njenim rečima, jedna od najvećih pretnji divljim vrstama su svakako zločini protiv prirode, koji uključuju nezakonit lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, i nezakonito hvatanje i posedovanje divljih vrsta.

„Naš region često je ciljno tržište i mesto tranzita divljih vrsta, a lokalne i strane vrste ugrožene su zbog ljudskih aktivnosti“, upozorila je ona navodeći primer nedavnog slučaja odbeglog mladunca lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore.

Svilar navodi i primer od pre nekoliko meseci kada je nezakonito transportovan odrasli tigar trajektom u Hrvatskoj u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje.

„Kroz projekat ‘Uspešno suzbijanje kažnjivih dela protiv divljih vrsta u Evropi’ WWF radi na obeshrabrivanju i smanjenju broja kažnjivih dela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine“, naglasila je Svilar ističući da na taj način projekat doprinosi i oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema.

Bonus video – Pojedinim životinjskim vrstama preti izumiranje zbog klimatskih promena

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar