Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Osnovnoj školi "Ratko Mitrović" na Novom Beogradu trenutno ima 13 zaraženih među zaposlenima, a na tom spisku je i direktorka škole Svetlana Mladenović. Ona za naš portal kaže da, uprkos tom problemu, škola normalno funkcioniše i nastava se normalno održava.

„Ja sam u kontaktu i sa Školskom upravom i sa Zavodom za javno zdravlje Beograd i sa nadležnim Ministarstvom, svi su upućeni u to“, kaže direktorka za Nova.rs.

Ona ističe da je najvažniji posao obavljen – „obezbeđene su zamene za kolege i svi učitelji koji su bolesni su u kontaktu sa svojim kolegama koji ih menjaju, tako da nastava ne trpi“. Ipak, problematičan je produženi boravak.

„Juče je urađena dezinfekcija cele škole, taj posao je obavio Zavod za biocide. Takođe, učitelji su anketirali roditelje, da vide na koji način bi mogli da preuzmu svoju decu u 13 časova, jer moja škola ima jako veliki broj dece u produženom boravku i o deci brinemo od sedam ujutro do 17 časova, iako radimo u otežanim uslovima. Međutim, roditelji su nam izašli u susret, tako da deca u produženom boravku mogu da budu do 13 časova narednih sedam dana. Imamo roditelje koji imaju potrebu da ostave dete duže od toga, to je 21 učenik koji će ostati u školi sve dok roditelj ne dođe, i za njih je obezbeđen učitelj, koji će biti sa njima tako da su deca bezbedna“, tvrdi direktorka.

Ona uverava da će epidemiološka situacija biti praćena i ukoliko bude porastao broj zaraženih, škola će se obratiti Kriznom štabu i zatražiti pomoć i razmišljati o potpunom prelasku na onlajn nastavu. Povoljna okolnost je to što se nastavnici, pa i sama direktorka, od sledeće nedelje vraćaju sa bolovanja.

„Škola do sada nije poslala zahtev za prelazak na onlajn nastavu, u kontaktu smo sa nadležnim ustanovama i postoji utvrđena procedura. Broj zaraženih trenutno nije kritičan i ne zahteva prelazak na onlajn nastavu. Ima mnogo učitelja koji su slobodni za zamenu, i ti ljudi cirkulišu po svim školama. Direktori škola međusobno razmenjuju informacije o raspoloživom kadru“, objašnjava direktorka Mladenović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema njenim rečima, zvanično je samo jedno dete zaraženo koronom, a reč je o đaku prvog razreda.

„Ipak, imate dosta dece koja su bolesna, a koja se ne testiraju. Uglavnom tu malu decu niko ne testira. Ipak, roditelji su odgovorni i kada su pozitivni na kovid decu ne šalju u školu. Prema našoj informaciji, ima dosta roditelja koji su samoinicijativno svoju decu prebacili na onlajn nastavu“, kaže direktorka.

Ona dodaje da ima dosta dece koja su tokom proteklih praznika bila na putovanjima i zimovanjima, pa će se pravo stanje stvari i eventualni porast broja zaraženih pokazati naredne nedelje.

O probelmu sa kojim se suočava škola našu redakciju je prvo obavestio jedan od roditelja đaka Zlatko Janković.

„Veliki problem je to što se razboleo veliki broj učitelja, kao i onih koji rade u boravku, pa za njih ne mogu da obezbede zamene, jer njihove plate idu iz drugog budžeta – ne iz Ministarstva prosvete, nego iz gradskog budžeta. Zato je boravak skraćen, a ostatak đaka ide normalno na nastavu“, objašnjava Janković.

On napominje da je sve počelo da se pojačava u poslednje dve nedelje.

„Sam efekat broja zaražene dece ne znamo. Ne znamo ni to da li su se nastavnici zarazili od dece koja su se vraćala sa raspusta i skijanja“, kaže ovaj zabrinuti roditelj.

On napominje da je, prema informacijama kojima raspolažu roditelji, i kolektiv škole za to da se pređe na onlajn nastavu, uprkos lošim iskustvima koja su nastavnici imali sa onlajn nastavom, zbog povećanog obima posla u tim okolnostima.

„Inače, škola ‘Ratko Mitrović’ je u poslednje tri godine prva u Srbiji po rezultatima učenika na završnom testu za osmake. Oni posvećuju vreme toj deci i to daje rezultate“, poručuje Janković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare