Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je danas početku sadnje tri hiljade sadnica bresta, koje je, povodom Svetskog dana šuma i Svetskog dana voda, JVP „Vode Vojvodine“ doniralo Gradu Novom Sadu.

Sadnice su zasađene je na lokaciji u blizini gradske deponije u naselju Nemanovci.

Vučević je rekao da stanovnici Pejićevih salaša i Nemanovaca žive u lepom ambijentu, ali na žalost uz deponiju, zbog čega će na dva i po hektara biti posađena stabla.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

„Time ćemo napraviti vetrozaštitni pojas i rekao bih jednu eko barijeru za Nemanovce i prema Pejićevim salašima. Važan cilj nam je da u toku ove godine kompletiramo dokumentaciju za izgradnju regionalne deponije za upravljanje čvrstim otpadom i da zatim saniramo sadašnju deponiju koja je ruglo grada“, rekao je Vučević.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Sadnji su prisustvovali i članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović, direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević, direktor JKP „Gradsko zelenilo“ Miloš Egić i predstavnik Saveta za ozelenjavanje prof. Saša Orlović.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

„Gradska urbana sredina izložena je mnogo više klimatskim promenama. Imamo više temperature, imamo mnogo betona, zidova… Dakle, mikroklima je drugačija i zato je zelenilo ugroženo i zato moramo sve da učinimo da ga poboljšamo“, rekao je Orlović.

Akciju sadnje realizuje JKP „Gradsko zelenilo“ u saradnji sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i Savetom gradonačelnika za ozelenjavanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar