Foto: Slavica Panić/Nova.rs

U Srbiji je 20.marta obeležen Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke, jednog od vodećih uzroka smrtnosti žena. Pregled mamografom je najsigurnija dijagnostička metoda za rano otkrivanje ove bolesti, ali nažalst, ženama nije lako dostupan, jer ih u našoj malo ima. U Kragujevcu je za preglede dostupan samo jedan mamografski aparat.

Kragujevac kao četvrti grad u Srbiji, sa oko 176.000 stanovnika, ima tri mamografa, od kojih je u funkciji trenutno samo jedan, koji se nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru.

Druga dva su u ustanovama primarne zdravstvene zaštite, ali nijedan nije u funkciji tokom poslednje dve godine, saznaje nova.rs.

Mamograf Doma zdravlja nalazi se u Radiološkoj službi u zgradi ATD-a, koja je od samog početka pandemije pretvorena u kovid ambulantu. Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović, izjavila je za naš portal da dve godine nisu rađeni mamografski pregledi, jer se sam aparat nalazi u prostoru koji se tokom pandemije koristio za snimanje pluća kovid pacijenata.

Ona je dodala i da su se zbog manjeg broja kovid pregleda, sada stvorili uslovi za pregrađivanje prostora u Službi radiologije, te najavila da će do kraja marta početi da rade mamografske preglede.

Treći mamograf, koji uopšte postoji u Kragujevcu, u kvaru je poslednje dve godine, a on se nalazi u Službi za zadravstvenu zaštitu radnika ’’Zastava’’. U toj službi nam je potvrđeno da ’’mamograf imaju, ali kao da ga nemaju’’. Portparolka te službe, dr Biljiana Veljković, izjavila je z naš portal da do kraja godine, očekuju potpuno novi mamografski aparat, koji će obezbediti Grad Kragujevac.

Inače, u Kragujevcu nijedna privatna specijalistička ordinacija nema mamograf, a nikada u gradu nisu organizovani ni preventivni mamografski pregledi u mobilnom mamografu.

color: #1155cc;“>InstagramPratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar