Branislav Tiodorović Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

U niškom Gerontološkom centru zaraženo je 140 od ukupno 256 korisnika, dok je 77 negativno na prisustvo koronavirusa. "U toku je bitka za njihove živote, moramo da smanjimo rizik da ne dođe do najstrašnijeg rezultata", poručio je epidemiolog Branislav Tiodorović.

U toku je prebacivanje zaraženih štićenika Gerontološkog centra u novi deo Kliničkog centra Niš, koji ima 460 postelja u delu opredeljenom za kovid pacijente, i može da zbrine sve potencijalne pacijente sa jugoistoka Srbije, potvrdio je epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Ostalih 77 korisnika koji nisu zaraženi ostaće u Gerontološkom centru, ali u izolaciji.

„Za sada je kod štićenika Gerontološkog centra Niš prisutna laka klinička slika, ali to su stariji ljudi koji imaju i prateće bolesti, pa je čitava situacija izuzetno teška i ozbiljna. U toku je bitka za njihove živote, moramo da smanjimo rizik da ne dođe do najstrašnijeg rezultata“, rekao je Tiodorović na redovnoj konferenciji za novinare zdravstvenog Kriznog štaba koja je počela u 15 časova.

O tome kako je došlo do toga da se 140 štićenika i četvoro zaposlenih u niškom Gerontološkom centru zarazi koronavirusom govorio je sekretar za zdravstvo Vojvodine dr Zoran Gojković.

„Nažalost, radi se o posledici veoma neprofesionalnog odnosa, i niza nepravilnosti u sprovođenju naloženih mera.

Štićenicima su dozvoljavane posete i izlasci, što je od početka epidemije bilo zabranjeno, a ima indicija i da su se kod nekih korisnika Centra prikrivali simptomi“, rekao je Gojković.

On je podsetio da je upravo iz tih razloga privreden direktor Gerontološkog centra Niš, a da je za delo koje mu se stavlja na teret zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

Gojković je rekao i da je u toku kontrola i u drugim ustanovama za zbrinjavanje odraslih i starih osoba, i da je do sada potvrđena zaraza kod 44 korisnika i 25 zaposlenih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram