Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

"Organizacija rada u školama se menja na sedmičnom nivou u skladu sa epidemiološkom situacijom, a od 20. septembra su pojedine obrazovne ustanove prešle u potpunosti na režim učenja na daljinu", izjavila je danas načelnica školske Uprave za Moravički okrug, Slađana Parezanović.

Prema njenim rečima, to su srednje škole na teritoriji opštine Ivanjica i obrazovne ustanove koje su u drugom ili kombinovanom modelu rada, ali i sve srednje škole na teritoriji grada Čačka, Gornjeg Milanovca i Lučana.

„Takođe, u tom drugom ili kombinovanom delu rada su sedmi i osmi razredi osnovnih škola na području Ivanjice. Svi drugi razredi osnovnih škola na teritoriji Čačka, Gornjeg milanovca i Lučana rade još u takozvanom prvom modelu rada, to je neposredni rad u školi, međutim, situacija u „kućama znanja“ se iz dana u dan komplikuje u tom smislu da imamo sve više zaraženih i učenika i zaposlenih“, navela je Parezanović.

Kako je dodala direktorima nije lako da pokriju one zaposlene koji su zaraženi i zbog toga su prinuđeni da odlaze na bolovanja. Ona je izrazila očekivanje da će se situacija u narednom periodu stabilizovati, odnodno da će nastava postati lakša i jednostavnija.

„Stanje se prati i ono što je najvažnije za sve roditelje, podaci se šalju Zavodima za javno zdravlje, Institutu „Milan Jovanović” Batut pa se u skladu sa tim organizuje nastava“, objasnila je načelnica.

Na području Moravičkog okruga, pre svega radnim danima uradi se nešto manje od hiljadu testova, kako PSR, tako i antigen, te se može se reći da je više od 200 novoinficiranih svakog dana, rekao je direktor čačanskog ZZJZ, Aksentije Tošić dodajući da se u čačku tokom radne sedmice oko 120 ljudi zarazi koronavirusom.

„Od 450 do 500 pacijenata ipak ima neke od simptoma, bilo respiratornih infekcija, ili neke razloge zbog kojih dolaze na preglede. To je otprilike i ukupan broj pregleda koji se uradi tokom dana“, precizirao je Tošić.

Shodno broju novoinficiranih isto tako i broj novohospotalizovanih, odnosno osoba koje se primaju u čačansku i milanovačku bolnicu iz dana u dan raste i tokom prethodnih dana u čačanskoj bolnici imali smo oko dvadesetak prijema, a juče je bilo 24. Transporti se i dalje rade, ali su kapaciteti sve popunjeniji”, rekao je on istakavši da testova i zaštitne opreme ima dovoljno.

Tošić je apelovao na građane koji nisu vakcinisani da to urade što pre, jer je mnogo je veći broj onih koji se vakcinišu trećom od onih koji se vakcinišu prvom vakcinom.

Prema njegovim rečima veoma je bitno da se svi pridržavaju propisanih protivepidemioloških mera koje su, po njegovoj oceni, očigledno zapostavljene.
„Takođe je važno da se vakcinišu deca starija od dvanest godina, jer se broj zaraženih u toj dobi povećava. Uglavnom su u pitanju blaži simptomi, ali pojedina sa upalom pluća, moraju i da se hospitalizuju“, zaključio je direktor Zavoda za javno zdravlje Čačak.

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminula su dva pacijenta. Preminula su dva muškarca iz Čačka starosti 79 i 81 godinu. U kovid paviljonima bolnice (grudno, rehabilitacija, palijativa, infektivno) trenutno je hospitalizovano 125 pacijenta, podaci su iz ovezdravstvene ustanove.

U minulom danu primljena su 24 pacijenta sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom, a njih četvoro je otpušteno na kućno lečenje.

U Opštoj bolnici Čačak hospitalizovana je jedna kovid pozitivna trudnica na ginekologiji, srednjoškolac na pedijatriji, a dve osobe sa povredama su u izolaciji na hirurgiji. U respiratornom centru smešteno je devet bolesnika,a njih troje je priključeno na mehaničku ventilaciju.

U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice juče su obavljena 143 pregleda, od kojih je bilo 80 prvih.

Inače, od sredine jula do danas na području Moravičkog okruga preminulo je 37 pacijenta – 28 iz Čačka, šestoro iz Ivanjice i troje iz Lučana.

Bonus video: Kovid ambulanta u Zemunu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar