Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarstvo prosvete objavilo je detaljan spisak i objašnjenja o tome kako će naredne nedelje izgledati nastava u srpskim školama. Nastava se organizuje u tri modela. Spisak opština koje iz redovnog modela nastave prelaze na kombinovani i onlajn model, svake nedelje je sve duži.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine primenjivaće se u VII i VIII razredu osnovnih škola  na teritoriji devet lokalnih samouprava.

Arilje

Bogatić

Valjevo

Lajkovac

Ivanjica

Knjaževac

Koceljeva

Kragujevac

Topola

DRUGI MODEL nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe. Ovakav model nastave, od ponedeljka 20. septembra 2021. godine primenjivaće u srednjim školama na teritoriji 45 lokalnih samouprava.

Beograd

Krupanj

Svilajnac

Bor

Šabac

Ćuprija

Petrovac na Mlavi

Gornji Milanovac

Vranje

Zaječar

Lučani

Trgovište

Kosjerić

Čačak

Aleksandrovac

Prijepolje

Aleksinac

Trstenik

Čajetina

Niš

Kraljevo

Bojnik

Sokobanja

Novi Pazar

Vlasotince

Babušnica

Tutin

Leskovac

Velika Plana

Kikinda

Vršac

Smederevo

Ruma

Valjevo

Smederevska Palanka

Prokuplje

Ub

Despotovac

Aranđelovac

Bogatić

Jagodina

Kragujevac

Vladimirci

Paraćin

Topola

TREĆI MODEL nastave, onlajn nastava,  primenjivaće se u srednjim školama na teritoriji osam lokalnih samouprava.

Bajina Bašta

Užice

Lebane

Lajkovac

Ljig

Ivanjica

Bela Palanka

Sremska Mitrovica

Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Detaljna objašnjenja primene: 

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Postupak kod pojave slučajeva infekcije kod učenika u školama

U situacijama kada se pojave slučajevi infekcije virusom SARS-CoV-2 kod učenika, roditelj o tome obaveštava školu.

Ukoliko se u jednom odeljenju pojave dva ili više slučajeva infekcije, direktor škole organizuje rad u školi prema sledećim instrukcijama:

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 16 ili manje učenika, nakon pojave tri obolela učenika u odeljenju prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za to odeljenje;

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, to odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

Ukoliko primenom ranije propisanih kriterijuma i dalje postoje elementi za razmatranje prelaska na treći model nastave cele smene ili cele škole, direktor, bez odlaganja, obaveštava nadležnu školsku upravu i teritorijalno nadležni institut/zavod za javno zdravlje, koji procenjuje situaciju, utvrđuje epidemiološke rizike i donosi konačnu odluku o kojoj obaveštava školu.

Za odeljenja koja trenutno, zbog najmanje dva učenika pohađaju nastavu na daljinu, počevši od 20. septembra 2021. godine primenjuju se navedeni kriterijumi.
Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante SARS-CoV-2, koja može uzrokovati obolevanje od COVID-19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba neophodna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv COVID-19 i osobe koje su preležale COVID-19.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme tokom boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (dezinfekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora). Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

S obzirom na to da su tokom nadzora uočeni značajniji rizici za zaražavanje učenika i zaposlenih u njihovim aktivnostima van škola, preporučuje se roditeljima, učenicima i zaposlenim u školama da strogo i dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole. Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Sve osnovne i srednje škole u Republici Srbiji su u obavezi da u potpunosti obezbede primenu pet ključnih mera strategije za smanjenje rizika.

Himna za početak školske godine:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare