Čačak - Otvoreno Medijsko sklonište
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Danas je u Čačku otvoreno Medijsko sklonište, mesto na kome će biti ostvaren najbolji kontakt između objektivnih medija i građana koje okuplja novinare iz više čačanskih redakcija.

Vukašin Obradović iz Građanske inicijative kaže da je ovo osmo Medijsko sklonište koje je zaživelo u Srbiji.

„Naša osnovna ideja je da napravimo sinergiju između medija, organizacija civilnog društva i građana, pre svega onih koji se zalažu za promene. Pod tim podrazumevamo da upravo građani budu u centru svih naših aktivnosti. Medijska situacija je naročito teška u lokalnim sredinama, a ono što mi pokušavamo je da upravo ti mediji dobiju značaj koji bi trebalo da imaju“, naveo je on.

Prema Obradovićevim rečima, ovo nije projekat, već jedna okrenutost Građanskih inicijativa nekom budućem vremenu, a njihova jedina želja je da čuju ideje, potrebe i ciljeve medija na lokalu.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Uz našu podršku i vašu energiju uspevamo da dopremo do onog zbog čega postoje i mediji i organizacije civilnog društva, a to su građani“, istakao je on. Obradović se zahvalio svim kolegama, koji, kako je rekao, opstaju i uspevaju uprkos svim nepovoljnim okolnostima u kojima rade. Time građanima omogućavate njihova elementarna prava, od informisanja do udruživanja, a nadam se da će ovo mesto biti i mesto okupljanja svih zajedno što je nama i glavni cilj, zaključio je Obradović.

Marija Stojanović iz ove organizacije je izrazila očekivanje da će prostor skloništa biti sve veći i veći, i da je ovo samo početak, odnosno, mrvica slobode koja je ostvarena u gradu pored Morave.

„Ono što nam nedostaje u ovom trenutku su medijske slobode i objektivno informisanje građana koji su u „okovima“. Nadam se da ćemo uspeti zajedno da ih slomimo, možda sa težim alatom ili više truda i doslednosti“, rekla je ona.

Građanske inicijative se, podseća, pre svega bave građanima, jer nema slobodne zemlje i društva u kojoj oni nemaju prave informacije.

„Već dugo su medijske slobode ugrožene, a okolnosti su nas dovele u situaciju da moramo prvo da se pozabavimo istinom kako bismo pravili društvo po meri građana Srbije“, zaključila je ona, istakavši da je korupcija jedna od glavnih tema na kojoj treba raditi.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema rečima urednika Čačanskih novina, Stojana Markovića, građani su jedini validni da procene rad novinara, a medijska slika u Čačku je manje -više slična kao i u drugim gradovima naše zemlje.

„Ono što je neophodno nama i građanima je mesto gde ćemo se sastajati, razmenjivati mišljenja, a žitelji Čačka će moći da kažu šta ih boli i da nam otvore dušu“, rekao je on.
Kako je naglasio, i u ovoj sredini na prste jedne ruke se mogu izbrojati mediji koji pišu otvoreno, slobodno i istinito.

„Sa druge strane imamo veliki broj onih drugih, koje vlast bogato nagrađuje iz gradske kase, i pišu samo kako njima odgovara. Nama je trebalo baš da imamo ovakav prostor, kako bi se ovo malo objektivnih medija sastajali, ukrupnjivali i ostvarivali nove programske sadržaje, zahvaljujući kojim će građani biti bolje informisani“, ocenio je Marković.

„Medijsko sklonište će biti i slušaonica, u kojoj će novinari čuti glas naroda, ali i javna govornica“, smatra on. Zahvaljujući takvoj saradnji će se ostvariti i bolje javno informisanje zaključio je Marković, naglasivši da ništa ne bi moglo da se realizuje da nije bilo podrške Građanske inicijative.

Inače, u čačanskom Medijskom skloništu udruženi su novinari iz redakcija – Čačanske novine, ozonpress.net, epicentarpress, N2, info-lider.com, radio Klik FM i Centra za monitoring i aktivizam.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar