Foto:EPA-EFE/MARTIN JOPPEN

Vakcinacija protiv gripa u Srbiji počela je pre 13 dana, a u nekim gradovima već nema dovoljno doza. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd kažu za Nova.rs da vakcina još uvek ima, ali da je interesovanje građana veće nego prošlih godina. Međutim, po unutrašnjosti je situacija drugačija, pa vakcina nema dovoljno u Kragujevcu, a i u Novom Pazaru planiraju da traže dodatne doze.

Ove godine je, prema podacima Ministarstva zdravlja, za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, koja je počela 1. oktobra, obezbeđeno više od 500.000 doza.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, kažu za Nova.rs da su za teritoriju Beograda dobili 72.200 doza vakcine protiv gripa, koje su distribuirane po zdravstvenim ustanovama.

Povezane vesti:

„Do sada je utrošeno 50.954, a ostalo je  21.246 doza vakcina“, kažu iz Gradskog zavoda.

Poručuju da je interesovanje građana veće nego ranijih sezona, kao i da je vakcinisanje trenutno moguće u nadležnom Domu zdravlja, preko izabranog lekara.

Iz Doma zdravlja u Novom Sadu saopšteno je da je taj grad dobio 21.000 doza vakcina protiv gripa, od čega je do sad utrošeno oko 13.000 hiljada. Građanima dakle ostaje na raspolaganju još oko 7.000 vakcina.

U Prokuplju i Šumadiji nestale vakcine

Prokupački Dom zdravlja već je potrošio svih 1.980 doza vakcina protiv sezonskog gripa, a novih 500 doza trebalo bi da dobije do kraja meseca, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Problem postoji u Šumadijskom okrugu gde je gotovo nestalo svih 13.350 doza vakcina, od čega je 9.320 distribuirano u Kragujevac.

Foto:TANJUG / DUSAN ANICIC

Kako Nova.rs saznaje, Institut za javno zdravlje Kragujevac je od „Batuta“ već zatražio nove količine, a isporuka se očekuje tek početkom novembra.

Za vakcinaciju protiv sezonskog gripa u Kraljevu je, kako saznaje Nova.rs u tamošnjem Domu zdravlja, ove godine opredeljeno 4.600 doza četvorovalentne vakcine. Pravo na besplatnu vakcinu imaju stariji od tri godine života kod kojih je povećan rizik od nastanka komplikacija neke hronične bolesti.

Kraljevo, Foto:Google Maps

„To mogu da budu dijabetes, bolesti kardiovaskularnog sistema, bolesti respiratorng trakta ili maligne bolesti. Ono što je novo ove godine, zaposleni u zdravstvu su obavezni da prime vakcinu protiv sezonskog gripa“ kaže dr Sonja Čelebić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva.

Vakcine su raspodeljene svim ambulantama na teritoriji Kraljeva. Pacijent najpre mora da se javi svom izabranom lekaru koji će da napiše nalog za vakcinaciju, kao i da proveri da li je pacijent zdrav, odnosno da nema temperaturu ili akutnu respiratornu bolest da bi mogao da se vakciniše.

U Novom Pazaru skoro potrošili sve vakcine protiv gripa

U Novom Pazaru, ali i ostalim gradovima u sandžačkoj regiji interesovanje za vakcine protiv sezonskog gripa, prema podacima iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje, mnogo je veće nego prošle godine.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić kaže da se u Novom Pazaru u proseku na dnevnom nivou vakcioniše 300 pacijenata dok se uTutinu taj broj kreće oko 90 pacijenata.

Povezane vesti:

Iz Zavoda za javno zdravlje ove godine trebovano je 3.100 doza,  što je skoro duplo više nego prošle godine.

Spahić dodaje je samo u prethodnih sedam dana potrošeno 50 odsto od nabavljenih doza.  Dom Zdravlja Novi Pazar dobio je 1.500 doza vakcina, dok je 1000 doza dobio Dom zdravlja u Tutinu.

„Ranijih godina nabavljali mnogo manji broj vakcina, jer nismo mogli da ih upotrebimo. Ove godine je situacija drugačija, mi smo praktično ostali bez vakcina, i već danas moraćemo da trebujemo još doza. Prema nekim mojim očekivanjima trebalo bi da za Dom Zdravlja Novi Pazar trebujemo još 2000 doza vakcina i za potrebe Opšte Bolnice Novi Pazar još oko 800 doza“ objasnio je Spahić.

Kisić: Ima dovoljno vakcina protiv sezonskog gripa

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević negirala je da u nekim mestima vakcine nedostaju, rekavši da ih dovoljno na svim vakcinalnim punktovima.

Navela je da je u postupku javne nabavke do sad nabavljeno 344.000 doza vakcina, kao i da je posle više godina Institut Torlak proizveo domaću vakcinu, čija se isporuka očekuje za desetak dana.

Kisić Tepavčević je potvrdila da je interesovanje građana visoko i rekla da je za nepune dve nedelje utrošeno je 244.000 doza vakcina, a preostalo još 100.000.

Kako je Nova.rs ranije saznala, vakcinacije protiv sezonskog gripa trenutno je moguća isključivo u Domovima zdravlja, dok u apotekama najverovatnije neće biti dostupne pre decembra.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (10)