Foto:EPA-EFE/OMER MESSINGER

Prokupački Dom zdravlja je za samo nekoliko dana potrošio 1.980 doza vakcina protiv sezonskog gripa, a novih 500 doza trebalo bi da bude dostavljeno do kraja meseca, saopštili su danas iz te zdravstvene ustanove.

Direktorka Doma zdravlja u tom gradu Zorica Momčilović kazala je agenciji Beta da je ove godine zabeleženo „nezapamćeno veliko“ interesovanje Prokupčana za vakcinaciju.

„Od 1. oktobra, kada je vakcinacija počela, za samo par dana smo potrošili celu količinu četvorovalentnih vakcina“, kazala je direktorka.

Ona je navela da je od te količine 600 doza podeljeno seoskim ambulantama gde se takođe vršila vakcinacija, 120 doza dobio je Domu starih u Prokuplju, 22 date su Odeljenju dijalize, 110 vakcina su primili zdravstveni radnici, a ostala količina podeljena je stanovištvu prema prioritetima.

Prednost kod vakcinacije i pravo da je dobiju besplatno imali su hronični plućni, srčani i onkološki bolesnici, oboleli od bubrežnih bolesti, kao i svi građani stariji od 65 godina.

„Vakcinacija je važna kao dobar vid zaštite od različitih virusa koji su aktivni tokom hladnijeg jesenjeg i zimskog perioda, a posebno je značajna ove godine kada svaka prehlada i infekcija smanjuju imunitet i otpornost organizma koji time biva još više ugrožen od koronavirusa“, kazala je direktorka Doma zdravlja.

Dodala je da je vakcinacija preporučljiva i zdravim i mladim osobama i da je mogu primiti i sva deca starija od tri godine.

„Ove godine trebovali smo znatno veće količine vakcina nego prošle godine, tako da bi tokom oktobra u naš Dom zdravlja trebalo da stigne dodatnih 500 doza“, rekla je direktorka i dodala da će stanovništvo putem sredstava javnog informisanja biti obavešteno čim nove doze budu dostupne.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar