Foto:EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje danas u zdravstvenim ustanovama, pa svi koji spadaju u rizične grupe mogu da se jave svojim odabranim lekarima u domovima zdravlja. Oni koji nisu na spisku posebno zdravstveno osetljivih moraće da sačekaju da vakcine stignu u apoteke, a to se, po svemu sudeći, neće desiti pre decembra.

Kako je za Nova.rs, rečeno u Apotekama Beograd, kao i jednom privatnom lancu apoteka, prvo su na redu zdravstvene ustanove, a tek nakon njih apoteke.

Pozvali smo centar za informacije Apoteka Beograd, gde su nam odgovorili da se još uvek ne zna kada će vakcine stići kod njih. Neformalne informacije su da se doze očekuju u decembru, a, kako navode, „možda bude i nešto ranije“.

U jednom od lanaca privatnih apoteka rečeno nam je da prve kontigente vakcina očekuju sredinom decembra, kada se očekuje i pojačano prisustvo gripa. Cena vakcine će biti oko 900 dinara.

Ukoliko budete želeli da vakcinu kupite u apoteci moraćete da se pobrinete za to da se ona održi u „hladnom lancu“, to jest da je održite na temperaturi frižidera, objasnili su nam u apoteci. Ukoliko iz apoteke idete pravo u dom zdravlja ili neku privatnu ustanovu koju ste odabrali, vakcina će izdržati, ali za sve duže od toga neohodno je da bude na hladnom.

vakcina protiv gripa
Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Raspitali smo se u jednom privatnom domu zdravlja, gde su nam rekli da će vakcinacija kod njih koštati 500 dinara. Ipak, to nije sve, pošto je pre vakcinacije neophodan i pregled, kako bi se utvrdilo da slučajno nemate temperaturu ili akutnu infekciju, što bi odložilo primanje vakcine. Taj pregled dodatno ćete platiti 2.800 dinara.

Na spisku onih koji za vakcinaciju ne moraju da čekaju decembar i hladnije dane, već mogu odmah da odu kod svog izabranog lekara u dom zdravlja, su pacijenti sa hroničnim bolestima pluća, kardiovaskularnim bolestima,  metaboličkim poremećajima, šećernaom bolešću, gojaznošću, poremećajem bubrega.

Na listi onih koji mogu da dobiju besplatnu vakcinu su i pacijenti sa oslabljenim imunitetom, primaoci transplanta, trudnice i stariji od 65 godina.

„Tu su i zdravstveni radnici, zaposleni i oni koji su smešteni u gerontološkim centrima i socijalno-zdravstenim ustanovama”, rekla je ranije za naš portal epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje Beograd Leposava Garotić.

Za ovogodišnju imunizaciju protiv sezonskog gripa obezbeđeno je više od 500.000 doza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar