Foto:EPA-EFE/OMER MESSINGER

Ovogodišnje vekcine protiv sezonskog koje su dostupne građanima Srbije i našem zdravstvenom sistemu stižu iz Holandije, a njihov proizvođač je kompanija Abbott Biologicals, rečeno nam je u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Nemojte da vas zbuni ukoliko neko kaže da reč o vakcini kompanije Mylan, pošto je reč o istoj kompaniji – Mylan je kupila firmu Abbott Biologicals 2015. godine.

„Iz Agencije za lekove nam je dostavljeno da je proizvođać „Abbott Biologicals“, Holandija“, objašnjava nam epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje Beograd Leposava Garotić i dodaje da na kutiji, ipak, piše Mylan.

Distributer ovih vakcina na našem tržištu je Farmalogist, kaže Garotić i dodaje da je reč je o četvorovalentnim vakcinama koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija.

Foto:EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

To su jedine vakcine koje su odobrene u Srbiji, a očekuju se i Torlakove, objašnjava naša sagovornica.

Kako je najavilo Ministarstvo zdravlja, ove godine nabavljeno je ukupno 500.000 doza vakcina.

Još uvek se ne zna precizno kada će se na tržištu naći i ova domaća vakcina, ali bi, prema najavama teebalo da ih bude oko 200.000 doza.

Vakcine pristižu prvo u zdravstvene ustanove, gde vakcinacija zvanično počinje danas. Na redu su oni najugroženiji, stariji od 65 godina, trudnice i hronični bolesnici.

Nakon toga,vakcine bi, za drugi krug vakcinacije, trebalo da stignu i u apoteke, ali po svemu sudeći to se neće desiti pre decembra. Tako nam je rečeno u Apotekama Beograd i jednom privatnom lancu apoteka. Cena će im biti oko 900 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare