Tužilaštvo istražuje napad na migrante u Apatinu

Društvo 08. okt. 202012:14 > 12:17
Podeli:
Foto: Printscreen/Nova.rs

Osnovno tužilaštvo u Somboru već sprovodi istragu protiv muškarca koji je maltertirao emigrante i taksiste koji su ih vozili, fizički i uz pretnje primoravajući ih da se iz Apatina vrate za Sombor u prihvatni centar. Kako je za Nova.rs potvrđeno u tužilaštvu, krivična prijava protiv muškarca je podneta još 29. septembra.

„Prijava je tužilaštvu podneta 29. septembra i odmah su preduzete sve radnje. KT predmet je oformljen i protiv lica već teče postupak“, rečeno je u Tužilaštvu, napominjući da će tek po završetku istražnih radnji moći da klasifikuju krivično delo.

Na osnovu snimka koji je juče postavljen na društevnim mrežama, u kom se ne vidi lice napadača, janso je da su u ovom incident, tvrde pravni eksperti, počinjena bar tri krivična dela: ugrožavanje bezbednosti, raspirivanje verske, nacionalne i rasne mržnje, kao i nedozvoljeno snimanje.

Foto:Nova.rs

Na ulasku u Apatin, muškarac je kolima presreo dva taksi vozila koja su prevozila migrante, među kojima su bili i maloletnici i blokirao im put. Zatim je izašao iz vozila i uz pretnje da će im polupati vozila, psovke i uvrede naterao taksiste da se okrenu i vrate „talibane“ odakle su došli.

Krivičnu prijavu protiv N.N. napadača podnela je Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja, odakle napominju da su njihove članice i ranije obaveštavale nadležne pravosudne organe o incidentima u kojima su neidentifikovane osobe ugrožavale i zlostavljale izbeglice i migrante i sve to snimale mobilnim telefonima i kačile na društvene mreže.

„Primećujemo da su zločini iz mržnje prema izbeglicama u Srbiji u porastu, ali i da odgovori pravosudnih organa do sada nisu bili dovoljno efikasni. Tako, na primer, javnost još uvek nije obaveštena o epilozima pretkrivičnih i krivičnih postupaka koji su pokretani protiv pripadnika „Narodnih patrola“, ali i u pogledu mera koje su preduzete protiv administratora Fejsbuk grupe „Stop naseljavanju migranata“ i pripadnika udruženja građana Levijatan“, navodi se u saopštenju koalicije.

Članice Koalicije podsećaju da Ustav Republike Srbije propisuje u članu 49 da je zabranjeno i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti i da je odgovornost tužilačkih organa da efikasno gone i kažnjavaju sve pojedince koji se o ovu zabranu ogluše. Samo na taj način biće poslata jasna poruka da su ovakvi vidovi ponašanja neprihvatljivi i da u Srbiji postoji vladavina prava i nulta tolerancija na diskriminaciju, mržnju i nasilje.

Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja osnovale su organizacije Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje (CRPC), Danski savet za izbeglice (DRC) i Indigo kako bi se na efikasniji način osigurala bezbednost dece izbeglica i migranata koja predstavljaju jednu od najugroženijih grupa dece s obzirom da su izloženi pojačanom riziku od nasilja, zlostavljanja, eksploatacije, zanemarivanja, seksualnog uznemiravanja i diskriminacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar