Na društvenim mrežama postavljen je snimak muškaraca koji uz pretnje i psovke jure po ulicama Apatina dva taksi vozila koji su prevozili migrante iz obližnjeg prihvatilišta u Somboru.

Nakon što su automobilom blokirali put, muškarci su izašli iz kola, a jedan od njih je urlao na taksiste, psovao „mamu talibansku“, naređujući im da okrenu automobile i da ih „voze u Sombor“ i da će im, u suprotnom, početi da uništava kola.

Snimak je postavljen na Fejsbuk, ali se na njemu, sem taksista i preplašenih migranata, ne vidi lice presretača koji im preti. Muškarac ne priča vojvođanskim akcentom, a sudeći po komentarima ispod teksta, reč je o čoveku koji je izbegao u Apatin sa teritorija bivše Jugoslavije.

„Ovo je moj Apatin! Zar te nije sramota da voziš ova g…a, stoko jedna! Dušmane voziš!“, urlao je muškarac na taksistu, a zatim se na lošem engleskom obratio i mladićima koji su sedeli u vozilu i poručio im „go home“.

Za sve to vreme, uprkos zaustavljenom saobraćaju i haosu, na snimku se ne vidi da je intervenisala policija, a presretač je naterao taksiste da se okrenu na sred ulice, mimo svih saobraćajnih propisa, uz poruku da će ih pratiti sve dok ne budu izašli iz Apatina.

U komentarima, koji su mahom puni verske i nacionalne mržnje i podržavaju nasilnike, postavljen je naknadno još jedan snimak taksista, a navodno je napravljen ispred policijske stanice, gde su taksisti „davali izjave“. Snimak je postavio Đurađ Zorić, koji se fotografijom na svom profilu deklariše kao pripadnik samozvane „Narodne patrole“, neformalne ultradesničarske grupacije poznate po maltretiranju migranata u Srbiji.

„To su ljudi koji su nelegalno ušli u Srbiju, oni su moj narod klali na Kosovu i u Bosni, a vi ih dovodite ovde“, govori autor snimka takistima, koji ga istovremeno upozoravaju da ne sme da ih neovlašćeno snima.

Foto: Printscreen/Nova.rs

Prema rečima Nikole Kovačevića iz Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11, neovlašćeno snimanje je samo jedan od mnogo ozbiljnijih prestupa koji su autori prvog snimka napravili.

„Sudeći po snimku, ovde su ostvarena zakonska obeležja ugrožavanje sigurnosti sa kvalifikativnom okolnošću zločin iz mržnje, kao i rasne, verske, nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Ovde postoji i neovlašćeno snimanje, posebno jer na snimku ima i maloletnika“, kaže Kovačević, napominjući da bi zbog svega nabrojanog tužilaštvo trebalo da reaguje po službenoj dužnosti.

Foto:Nova.rs

U komentarima ispod snimka govor mržnje se nastavio do te mere da su se komentatori praktično takmičili na koje sve „načine“ se treba rešiti migranata. U njima takođe ima posla za tužilaštvo, a prednjači izvesni Milorad Marković Milo, koji poziva građane da taksiste i autoprevoznike koji voze migrante „razbijaju i pale“, a „stoku terorističku kamenovati“ ili „voditi u šumu, opljačkati i prebiti“.

Nova.rs je stupila u kontakt sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Somboru, koje je nadležno i za Apatin, iz kog nam je obećano da ćemo sutra ujutro dobiti zvanične informacije o ovom incidentu.

Iz Policijske uprave Sombor nam je rečeno da ćemo više informacija o tom slučaju dobiti sutra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare