Tucanje jajima, tucanijada, jaja, Uskrs
Foto: Shutterstock

U Mokrinu, selu nadomak Kikinde, tradicionalno je na Uskrs održano Svetsko takmičenje u tucanju uskršnjim jajima, na kome je najjače bilo ono domaćina Save Terzića.

Jaje šezdesetdevetogodišnjeg Mokrinčanina Save Terzića, sada četvorostrukog šampiona u tucanijadi koja je 31. put održana u ovom vojvođanskom selu, najjače je na svetu. Kako priča ovogodišnji šampion Sava, pobedu nije očekivao.

„Neverovatno, nisam se nadao da će se to desiti. Mi imamo naše domaće kokoške, od kojih je ovo pobedničko jaje“, s ushićenjem priča Sava.

Takmičenje se odvijalo u Sportskoj hali bez prisustva publike, u dve selekcije, gde je u juniorskoj konkurenciji kao šampion izašao Savin petogodišnji unuk Ivan, kom je ovo bila prva pobeda u životu.

Kakav deda – takav unukPobednik 31. Svetskog prvenstva u tucanju vaskršnjim jajima u Mokrinu odneo je Sava Terzić…

Posted by Kikinda Online News on Sunday, May 2, 2021

„Tata je čuvao jaje s kojim sam pobedio, a ja sam ga kuckao u zube“, kaže mali Ivan.

Za finalni okršaj mnogi su se pripremali mesecima, a neki čak i godinu dana, kaže Živko Ugrenović, predsednik Mesne zajednice Mokrin, i dodaje da u Mokrinu odabir tvrdih jaja počinje odmah posle Božića, te da iz tog razloga titula prvaka retko kada odlazi u ruke onih koji nisu iz ovog sela.

Tvrdoća jajeta se proverava kuckanjem o zube, odnosno osluškivanjem zvuka, te ukoliko je zvuk tanji i oštriji, recimo kao staklo, to jaje je tvrđe, objašnjava Dušan Prodanov, nekadašnji trostruki pobednik tucanijade u Mokrinu.

Dodaje da tajne za uspeh nema, osim što su deceniju unazad istraživali sortu koka koja nosi dobra jaja i došli do one prave, koja su ranijih godina upravo i bila pobednička.

Propozicije takmičenja su dobro poznate, kaže Živica Terzić, predsednik takmičarske komisije, koji napominje da jaja moraju biti ofarbana, kokošija i tvrdo skuvana i da nisu stara, jer pobednik po pravilima mora da pojede jednu polovinu jajeta s kojim je pobedio, a drugu sudija.

Na održanom 31. Svetskom prvenstvu u tucanju uskršnjim jajima učestvovalo je više od 80 takmičara iz Mokrina i okolnih gradova iz Srbije, kao i nekoliko njih iz Republike Srpske. Pored slave i titule svetskog prvaka, pobednicima, kao i drugoplasiranim i trećeplasiranim učesnicima, dodeljene su i simbolične novcane nagrade.

 

Komentari

Svi komentari (0)