Od početka epidemije koronavirusa u Nišu je zbog kovida bilo hospitalizovano pet trudnica. Dve su, na žalost preminule, dok na lečenju trenutno dve i obe su stabilno. Ginekolog dr Vladimir Vajs, načelnik privatnog porodilišta ističe da po svetskoj statistici trudnice ne spadaju u kategoriju koja je podložnija kovid infekciji nego ostala populacija.

„Obolevaju trudnice koje imaju pridružene bolesti – gojaznost, hipertenziju, astmu, srčana obolenja. Svi negativni ishodi vezani su za ovakva stanja“, rekao je dr Vladimir Vajs gostujući u jutarnjem programu „Probudi se“ na NOVA S, na temu – kako se sačuvati u trudnoći od korone.

Korona, kako kaže, napada trudnu ženu, ali „ne toliko više nego što napada drugu populaciji“ U poslednjem trimestru može da ispolji tešku kliničku sliku, što je potrebno što pre prepounati.

„Kod nas su izraženi stavovi da trudnica mnege stvari ne sme da koristi. To je više floskula koja ima smisla u drugoj populaciji, ali u struci se tačno zna – i rendgenski snimak u trudnoći je dozvoljen ako su potrebe takve“, navodi dr Vajs  objašnjavajući da je rendgensko snimanje pluća dozvoljeno u kasnijoj trudnoći što može da pomogne u dijagnostifikovanju kovid infekcije i pomoći trudnici.

Trudnica iz Niša, Radmila Đurđić Radosavljević, inače članica Kluba „Beba, trudnica i mama“ ističe da nema informaciju da li u klubu ima zaraženih trudnica.

„Velika prednost kluba je što jedna drugu međusobno bodrimo. Kad je nastupilo vanredno stanje bila sam u trećem mesecu i bilo je stresno. To je pokazalo koliko moramo da budemo jake, u ovim trenucima se vidi uloga žene i majke. Poručujem svim trudnicama da budu hrabre i poztivnog duha, jer treba izvesti novi život na pravi put“, rekla je Radmila Đurđić Radosavljević. 

Dr Vajs ukazuje da život nikada neće stati.

„To i lekari i trudne žene treba da nose u sebi. Trudnoća može i sme da se razvija. Nisu dokazani povećni broj pobačaja tokom koronavirusa. Opštom higijenskom zaštitom dovešćete se u stanje da možete da održite trudnoću, spasite sebe i rodite zdravo dete“, ukazuje dr Vladimir Vajs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar