Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC, Medija centar

Javnost je uznemirila informacija da je na Institutu za rudarstvo i metalurgiju (IRM) u Boru došlo do trovanja radnika na radnom mestu, a ovim povodom Nova.rs je kontaktirala advokaticu Olgicu Batić iz Advokatske kancelarije Batić i otkrila saznanja koje poseduju u slučaju zaposlene na tom institutu koja je, prema medicinskom nalazu, imala 15 puta više olova u krvi od dozvoljenog nivoa.

Poslednjih dana naš portal objavio je saznanja o slučaju mogućeg trovanja radnika u IRM-u Boru, gde su se radnici, prema našim saznanjima, otrovali olovo-oksidom. Naša saznanja za lokalne medije demantovao je direktor IRM-a, Mile Bugarin, ali na naša pitanja o ovom slučaju koja smo mu poslali još uvek nije odgovorio. Ubrzo nakon što smo objavili prva saznanja o mogućem trovanju olovom u IRM-u, oglasila se i jedna advokatska kancelarija iz Beograda, koja je tada i javno objavila da zastupa radnike tog instituta.

Naime, Advokatska kancelarija Batić trenutno zastupa jednu radnicu IRM-a u Boru koja je optužila svoje nadređene zbog trovanja na radnom mestu u tom institutu. Kako navode u toj kancelariji, još nekoliko radnika je iskazalo interesovanje da ih zastupaju njihovi advokati.

Pročitajte i ovo

Nova.rs je ovim povodom kontaktirala advokaticu Olgicu Batić i uputila joj pitanja o mogućem spornom slučaju trovanja radnika na IRM-u u Boru.

„Čini nam se da postoji pritisak na radnike pa oni izbegavaju konfrontaciju sa svojim poslodavcem dok ne vide u kojem će smeru krenuti postupak naše klijentkinje“, kaže na početku našeg razgovora Olgica Batić.

Upitana o očekivanjima i tome da li misle da imaju dovoljno dokaza, Oglica Batić smatra da su dokazi jasni, kao i da postoje rezultati analiza i ekspertize Medicine rada. Pored toga, postoje i svedočenja radnika i bivših radnika Instituta, tvrdi ona.

„Što se tiče krivičnog postupka koji smo pokrenuli, ne želimo da ga komentarišemo, ali u prilog naše tvrdnje da postoji odgovornost nadležnih osoba Instituta najbolje govori jasan dokaz da je jedan od radnika još novembra 2019. godine otišao na bolovanje zbog teškog oblika trovanja, da je mesecima pre toga Institut obaveštavan o nedostatku odgovarajuće opreme, a da je tek u februaru 2020. godine Institut rešio da izvrši proveru zdravstvenog stanja ostalih radnika kada je utvrđeno da njih 15-oro imaju teške oblike trovanja olovom“, rekla nam je Oglica Batić.

Kako tvrdi postoje i nezvanična svedočenja radnika da je upravo direktor Instituta, Mile Bugarin, kada je dolazio u posetu odeljenju za kupelaciju navodno tražio da se prvo otvore prozori i prostorije „izluftiraju“, to je bilo u vreme kada radnici još nisu, kako navodi, znali da su otrovani.

„Takođe, radnicima je nuđeno mleko da piju, kao da se 15 puta veća količina olova može izbaciti čašom mleka“, dodaje advokatica.

Na pitanje da li ta advokatska kancelarija ima neka saznanja o navodnim pritiscima unutar IRM-a od strane direktora Mileta Bugarina, Batić kaže sledeće:

„Mi možemo reći samo ono što nam klijenti prenose, a to je da se radnicima govori kako će dobiti otkaz, da nigde neće naći drugi posao, pišu se neke peticije po firmi protiv
mog klijenta koje naravno radnici potpisuju pod prinudom valjda nadajući se da će to pomoći u sporu. Što se tiče naše klijentkinje konkretno pritisci su bili ogromni da
odustane od gonjenja i tužbe, od strane prijatelja direktora, zaposlenih radnika koje smo u krivičnoj prijavi pomenuli, da bi pritisak bio vršen čak i od bivšeg partnera
naše klijentkinje jer mu je rečeno da će mu ćerka biti otpuštena iz instituta, a on izgubiti poslove sa Institutom“.

Kako ističe naša sagovornica o svemu ovome tužilaštvo je obavešteno.

Upitana da li njihova kancelarija ima iskustva u ovakvim postupcima, Batić ističe da su u praksi imali i teže slučajeve za dokazati nego ovaj. Kako kaže po njima je sve jasno i da su svi radnici koji su ih kontaktirali imali ogromne nivoe olova u krvi.

Advokatica navodi da je ono što je karakteristično kod trovanja olovom to da se posledice javljaju tek kasnije.

„Primera radi kada je naša klijentkinja bila primljena na detoksikaciji u Medicini rada imala je blaže simptome, međutim u proteklih godinu dana pojavljuju se i jaki bolovi u trbuhu, psihičke tegobe…“, rekla je Olgica Batić.

Kako je ova tema pisanjem našeg portala privukla medijsku pažnju, ona smatra da će medijsko izveštavanje doprineti u smislu da se ohrabre i ostali radnici da se uključe u ovaj slučaj
i zaštite svoja prava jer to niko neće, kako napominje, uraditi za njih ako budu pasivni.

Na optužbe direktora IRM-a Bugarina da su insiniuirali slučaj trovanja, Batić odgovara da svako može da se brani na način kako to želi i da smatra da su dokazi i pravo na, kako kaže, njihovoj strani.

Na pitanje kolika bi mogla da bude odšteta ukoliko se sve dokaže na sudu, ona navodi da su tražili višemilionski iznos u dinarima.

Ona je odbila da komentariše navode da je Mile Bugarin po preporuci Agencija za borbu protiv korupcije iz 2018. godine trebao da bude smenjen.

„Ja se konkretno bavim zaštitom svog klijenta na radu, ne zanima me ličnost konkretno Mileta Bugarina tako da nemam komentar što se toga tiče“, odgovorila je ona.

Olgica Batić podseća da je njihova krivična prijava protiv nadležnih u IRM-u upućena Osnovnom javnom tužilaštvu u Bor , ali da, prema njihovim saznanjima, još uvek niko nije saslušan i tužilaštvo još uvek nije ništa uradilo u smislu izvoženja istražnih radnji.

Advokatska kancelarija Batić podnela je krivičnu prijavu protiv direktora IRM-a Mileta Bugarina, Jelene Petrović, glavne koordinatorke laboratorije IRM-a i jedne N.N. osobe odgovorne za zaštitu na radu. Krivičnom prijavom ih sumnjiče da su učinili krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti u sticaju sa delima neotklanjanje opasnosti i prinudom.

Za ovo krivično delo, prema Krivičnom zakoniku Srbije, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram