Trivan: MHE se više neće graditi u zaštićenim područjima

Društvo 29. maj. 202016:37 > 16:52
Podeli:
Foto: Medija centar Beograd

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio da nema mesta kalkulacijama i polemici u vezi s derivacionim mini-hidroelektranama u zaštićenim područjima i dodao da je još jedan argument protiv njihove izgradnje i činjenica da Srbija u regionu Balkana ima najmanje površinskih autohtonih voda.

„Niko iz javne uprave neće rušiti postojeće MHE, ali ne želimo da se grade nove. I svim investitorima koji su u međuvremenu dobili nekakve dozvole za izgranju u zaštićenim dorbima spremni smo da zamenimo lokacije van tih prostora, da ih obeštetimo ako treba da bismo sačuvali ono najvrednije što imamo“, rekao je Trivan.

Trivan je za Radio Beograd rekao da se na temu izgradnje MHE čuju mnogi disonantni tonovi, ali da su s jedne strane investitori koji imaju materijalne interese da ih grade, a sa druge svi ostali, građani, on i ministarstvo – svi koji smatraju da to nije dobro jer devastirajuće utiče na životnu sredinu.

„Tu nema prostora za kalkulaciju i polemiku i Odbor za životnu sredinu SANU kaže da su MHE derivacionog tipa neprihvatljive“, rekao je Trivan i dodao da postoji mogćnost da se problem reši zakonski.

Kako kaže, pogrešno je uverenje da Srbija raspolaže ogromnim količinama vode jer je smo zemlja sa najmanje površinskih autohtonih voda na Balkanu.

„I to je jedan od argumenata zašto sam protiv MHE“, rekao je Trivan i poručio „moramo da sačuvamo taj vodni resurs“.

Komentari

Vaš komentar