Trebješanin i Božović: Lobiranje, spinovanje, manipulacija

Podeli:
Foto: NOVA S

O tome šta znače pojmovi lobiranje, manipulisanje i spinovanje, i da li se ti pojmovi u Srbiji obično svode na isto, u emisiji "Među nama" govorili su psiholog Žarko Trebješanin i sociolog Ratko Božović.

„Zajednički imenitelj za sva ova tri pojma je prevaralogija – prevara ili simulacija, ili kazivanje da je nešto što nije. Važno je kako nešto izgleda ili kako smo ubedili nekoga da jeste, iako to nije tako kako jeste“, rekao je Božović.

Napomenuo je kako u Srbiji do skoro nije postojalo lobiranje kao zvanična orjentacija, ali da smo nedavno dobili zakon o tome.

„Taj zakon će biti kao i sa drugim uticajima iz sveta, imaćemo ga na papiru ali se neće sprovoditi“, rekao je Božović i objasnio:

„Lobiranje ide ka jednom novom obliku uticaja koji bi bio kontra korupcija, koji bi bio javan, koji bi bio zvaničan. A mi znamo da su neformalni oblici uticaja dominantni ovde – kakve institucije, kakve organizacije, kakva javnost. Ovde ne postoji kritička javnost, ne postoji janovnost koja je istinoljubiva.“

Naglasio je da bez kritičke javnosti sve prolazi u magli ili iluziju o tome da nešto znamo, a u stvari ne znamo.

Rekao je da je spinovanje najprisustnije u političkoj ravni.

„To je jedna prevara, da se neistinom ili poluistinom pravi istina“, rekao je Božović.

Trebješanin je rekao da je najveći problem u tome što dobar deo ljudi ne zna da je manipulisan.

„Krovni pojam od ova tri je po meni manipulacija. Spinovanje je jedan vid manipulacije, a lobiranje vrsta manipulacije koja je legalna“, rekao je Trebješanin.

Lobiranje, kak je rekao, podrazumeva da bi trebalo da se zna kako se utiče na one koji donose bitne odluke.

„Spinovanje je pre svega medijska manipulacija. Time hoćete da nametnete svoje viđenje neke situacija i ubedite čitaoca da je on sam došao do tog zaključka“, objasnio je Trebješanin.

Komentari

Vaš komentar