Foto:Promo

Organizacija Transparentnost Srbija pozvala je danas državne organe i zdravstvene ustanove da objave ključne informacije o svim nabavkama koje su sproveli od uvođenja vanrednog stanja, uključujući i one nabavke kod kojih nije primenjen Zakon o javnim nabavkama..

Podsetivši da je radi transparentnosti javnih rashoda ustanovljen državni Portal javnih nabavki, TS je ukazala da su građani Srbije ovih dana informacije o velikim nabavkama dobijali na druge načine, putem Instagram profila i krozmedijske izjave predsednika Republike.

Tako je, prema njegovim rečima, Srbija već naručila i platila 1.100 respiratora, podsetila je TS i dodala da poslednja nabavka koju su državni organi i zdravstvene ustanove raspisali i objavili na Portalu javnih nabavki potiče od 11. marta 2020.

Tada je Ministarstvo zdravlja, uz pozitivno mišljenje Uprave za javne nabavke, otvorilo pregovarački postupak radi kupovine 15 respiratora, i odabralo povoljniju od dve ponude već posle sedam dana.

Pročitajte još:

„U aktuelnoj situaciji velike potražnje za respiratorima na svetskom nivou, može se zamisliti da bi mogla biti privremeno opravdana čak i tajnost nekih podataka o nabavkama. Međutim, teško je zamisliti bilo kakav valjani razlog da se ne objavi šta je tačno kupljeno i koliko je za to plaćeno“, ukazala je TS.

Prema TS, informacije o tome bi trebalo da pružaju oni državni organi koji nabavljaju medicinsku opremu i trebalo bi izbeći bilo kakve izjave koje bi mogle biti shvaćene kao poziv na kršenje zakona.

Transparentnost smatra da bi objavljivanje potpunih informacija u vezi sa epidemijom, uključujući i to šta su potrebe zdravstvenih ustanova, šta je kupljeno ili dobijeno, a šta još nedostaje, pomoglo izgradnji poverenja između vlasti i građana, koje je neophodno za sprečavanje širenjazaraze i smanjenje njenih štetnih posledica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram