Foto:Screenshot/Facebook/Nemanja Rujević

"Zvao se Džon Sande, iz Najrobija, studirao je medicinu u Beogradu. Obožavao je Srbiju" - ovaj post novinara Nemanje Rujevića o mladom studentu medicine iz Kenije, koji je preminuo u Beogradu, proteklih dana je izazvao veliku pažnju na društvenim mrežama.

Kako se navodi na društvenim mrežama, mladi student medicine iz Kenije nije preminuo od korone, već zbog toga što mu nije ukazana adekvatna medicinska pomoć.

Nova.rs dobila je potvrdu da je na Institutu za sudsku medicinu prošle nedelje urađena obdukcija studenta, za čijim se uzrokom smrti još uvek traga.

„Ja sam lično učestvovao u obdukciji, ali to je nešto što je upakovano istragom i o čemu ne mogu da govorim. U okolnistima kada neko umre, a ne zna se uzrok smrti, Tužilaštvo traži obdukciju. Obdukcija je obavljena na Institutu za sudsku medicinu, ja sam je radio sa kolegom“, kaže za Nova.rs Đorđe Alempijević, profesor Sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

On dodaje da su laboratorijske analize su u toku.

„Kada bude gotovo, znaće se i uzrok smrti. To je polazna osnova za sve dalje procene. Kada se bude znao uzrok smrti, znaće se i da li je bilo leka i da li je nešto propušteno“, kaže dr Alempijević.

Na smrt mladog studenta iz Najrobija, kako se navodi na društvenim mrežama, prvo je ukazala žena koja stranim studentima predaje srpski jezik.

„Umro nam je student. Ta rečenica zvuči besmisleno, kao da je oksimoron. Nije imao koronu. Imao je bolove u stomaku. Imao je hitnu koja nije došla na poziv iz Studentrskog grada.  Imao je tri bolnice koje ga nisu primile jer nema simptome korone. Imao je poslednji dan života u Studentkoj poliklinici, gde tek treba da se utvrdi šta je bilo, a šta nije bilo. Imao je dva ispita do diplome Medicinskog fakulteta. Imao je porodicu koja ga je poslala u Evropu da postane lekar, a vratiće im se sin u kovčegu“, navodi se u statusu.

Povodom smrti mladog studenta oglasio se i studentski parlament, koji je saopštio da je Džon Sande, student šeste godine medicine, preminuo 21. aprila.

Kako se navodi, komemoracija će biti održana kada za to bude mogućnosti.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare