Postavili tobogan pre 10 godina, inspekcija ga sada uklanja

Društvo 10. jun. 202121:44
Podeli:
Nis Ulica Majakovskog tobogan tobogani
Tobogani Foto:Južne vesti/T.T

Devet godina nakon što su stanari u ulici Majakovskog u Nišu zajedno sa Opštinom Medijana kupili dečiji mobilijar, komunalni inspektor upravo ove opštine naložio je da se ukloni. Inspekcija navodi da je razlog za uklanjanje to što su tobogani postavljeni bez rešenja i na pogrešnoj lokaciji, dok pojedini stanari negoduju zbog ove odluke i krive Opštinu.

Mobilijar ispred zgrada postavljen je 2012. godine, a na osnovu ugovora koji su oktobra 2011. potpisali stanari i Gradska opština Medijana. Prema ovom ugovoru o zajedničkom ulaganju, u koji su Južne vesti imale uvid, 50 odsto vlasništva pripada Opštini koja je tada uložila 300 hiljada dinara, dok su dok su stanari dva ulaza izdvojili po 150 hiljada dinara, pa su tako dva dečija tobogana plaćena 600 hiljada dinara.

I dok je mobilijar stajao na tom mestu skoro 10 godina i niko nije kontrolisao da li je na pravom mestu i ima dozvolu, nedavno je to pitanje pokrenuto nakon što su se neki od stanara susedne zgrade, koja je u međuvremenu izgrađena, žalili na buku koju stvaraju deca.

Tako je ovaj slučaj stigao do Kabineta gradonačelnica, a kako kažu u GO Medijana, pomoćnik gradonačelnice Ljubiša Janić obratio se Upravi za građevinarstvo iz koje je dobio obaveštenje da je mobilijar postavljen bez rešenja kojim se odobrava njegovo postavljenje.

I dok iz Opština Medijana navode da je on taj koji je pokrenuo priču oko mobijara i prosledio im predmet, Janić kaže da ne želi da se meša u ono što mu nije posao i da Opština mora da radi svoj posao, piše niški portal.

„To je posao Uprave za građevinarstvo ili Uprave GO Medijana to oni moraju da rasčiste i razreše“, rekao je Janić.

Nakon što su dobili predmet iz Kabineta iz Opštine su poslali komunalnog inspektora na teren koji je, napominju, utvrdio da se dva dečija tobogana nalaze na pogrešnoj lokaciji bez odobrenja za postavljanje. Tako je doneto rešenje da stanari uklone mobilijar, ali ne i Opština koja je takođe vlasnik.

Stanari kažu da su zbog ovakvog rešenja nezadovoljni, a posebno im smeta što je iako je Opština jedan od vlasnika mobilijara, teret uklanjanja samo pao na njihova leđa.

„Mi smo se obratili Opštini, zato što oni imaju stručne ljude da to ozakone, na kraju mi dobijamo takav tobogan koji je plaćen 600 hiljada dinara, međutim, mi tu ne dobijamo nikakve papire, pišemo im da vidimo da li je to u redu tamo postavljeno, 2017. godine u dva navrata smo im tražili neku dokumentaciju, način upotrebe, garanciju bilo šta što se tiče mobilijara, ali nam ništa nisu dostavili“, kaže jedan od stanara.

To što je samo stanarima naloženo da ukone mobilijar iz Uprave GO Medijana pravdaju time da su oni samo finansijski pomogli stanarima i da su stanari kao zainteresovana strana bili u obavezi da postave mobilijar i o početku radova obaveste Opštinu.

„Jedno je finansiranje, drugo je kupovina, a drugo je procedura za postavljanje. Jedna stvar je kupovina i nabavka koja je 2012. godine išla takoreći sufinansiranjem odnosno zajedničkim ulaganjem obe strane. Sve pravne procedure vezane za početak radova, padaju na zainteresovanu stranu“, objašnjava načelnik Uprave Miloš Dragićević.

Načelnik Uprave kaže da je njegov savet stanarima bio da se obrate Upravi za građevinarstvo kako bi možda dobili novu lokaciju na kojoj bi postavili mobilijar, a objašnjava i da ima prostora za neko kompromisno rešenje, kao što je novčana naknada ili otkup mobilijara od Opštine.

Iako je rešenje dostavljeno stanarima prošle nedelje sa rokom od tri dana za uklanjanje, mobilijar i dalje nije sklonjen, pa ostaje otvoreno pitanje kako će se ovaj problem rešiti i gde će ovi vredni mobilijari na kraju završiti.

Komentari

Vaš komentar