Foto:Nemanja Jovanović

Portal i dnevne novine Nova neprestano su na udaru funkcionera Srpske napredne stranke, ujedno i visokih državnih zvaničnika, predsednika Aleksandra Vučića i Ane Brnabić. Poslednji put su se na nas ostrvili zbog nekoliko pitanja na koja smo odgovor dobili od Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike. Novinarka agencije FoNet i članica saveta za štampu, Tamara Skrozza, u izjavi za Novu ističe da je ovo sukob koji tinja unutar Srpske napredne stranke i tvrdi da je reč o diskriminaciji medija.

„S druge strane ovo je samo obnarodovanje nečega što mi svi znamo, a to je da, suprotno Zakonu o javnom informisanju postoji diskriminacija medija“, navodi Skrozza i dodaje da SNS ne daje nikakve izjave za medije koji kritički izveštavaju o vlasti.

Skrozza ističe da je do sagovornika teško doći već godinama, a da je u slučaju „Nove“, drugačije samo to što smo imali priliku da vidimo i čujemo reakcije premijerke i predsednika.

„Ovo je samo jedan stepenik više ka gaženju slobode medija. Ono što je bilo između redova, sada se javno i bez blama objavljuje, iako je suprotno Zakonu o javnim funkcijama, koji sve obavezuje da se ravnopravno odnose prema medijima“, napominje Skrozza.

Skrozza se poziva i na Ustav Republike Srbije koji garantuje ravnopravnost građana i građanki.

„Time što jedan deo funkcionera koje mi plaćamo iz svojih džepova ne želi da sa nama razgovara, onemogućava vršenje našeg posla i mi smo tu diskriminisani kao novinari i građani“, podvlači Skrozza.

Ima li prostora za reakciju Saveta za štampu?

Članica Saveta za štampu navodi da ovaj organ reaguje u ekstremnim situacijama ,kao i da retko objavljuju saopštenja za javnost.

„Ako bi se Nova žalila Savetu na diskriminaciju, onda bismo o tome odlučivali. Da li će naš upravni odbor reagovati – to već ne znam, jer ne mogu da govorim u njihovo ime, ali ako pogledate istorijate reagovanja, videćete da se reaguje nekoliko puta godišnje“, kaže Skrozza i dodaje da bi bilo dobro podneti žalbu i kako god da komisija bude reagovala, ovo treba da ostane zapisano u istoriji medija.

„Žalba Savetu za štampu bi garantovala tu istoriju, a osnova svkako ima, jer medij nije prekršio kodeks, ali bi trebalo dati neko mišljenje“, zaključuje Skrozza ističući da bi pre svih, trebalo da reaguje Ministarstvo za kulturu i informisanje.

Bonus video: Zorana MIhajlović u novom sukobu sa stranačkim kolegama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar