Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je list Nova jedinica mere za laž. Zato što piše o porodici predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mislivši pre svega na njegovog sina Danila, o kojem je portal Nova.rs istina pisao mnogo pre nastanka lista Nova, ali uvek s razlogom. Kad je reč o Danilu Vučiću prenosili smo saznanja istraživačkih novinara o njegovom druženju sa pripadnicima kriminalnih klanova (potkrepljeno fotografijama), kao i o vezama njemu bliskih ljudi sa grupom Veljka Belivuka. Premijerki to smeta, pa za nju ostaje pitanje da li je u ovoj državi problem to što sin predsednika ima ovakve kontakte ili to što novinari, u interesu javnosti, o tome pišu…

Nova hajka vladajuće stranke na list Nova počela je onog trenutka kad je ministarka energetike Zorana Mihajlović dala izjavu našoj novinarki u Skupštini Srbije, nakon polaganja zakletve Aleksandra Vučića. Razgovor u skupštinskom holu trajao je svega nekoliko minuta, Mihajlović je u njemu pohvalno pričala o politici predsednika svoje stranke i države i kratko se osvrnula na teška vremena i ukrajinsko-rusku krizu.

Ali, usudila se da priča za Novu, a to je u SNS zabranjeno.

Istog trenutka krenula je rafalna paljba predstavnika Srpske napredne stranke. Prvo je reagovala sama Brnabić najavivši da će na stranačkim organima biti raspravljano o postupku Mihajlović, koja je rešila da priča za medij koji najgore govori o predsedniku Vučiću i njegovoj porodici. Zatim je poslanik SNS Vladimir Đukanović Zoranu Mihajlović nazvao fukarom, predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić ju je povezao sa stranim ambasadama, a Aleksandar Vučić ocenio da je “neko hteo da bude popularan”.

Premijerka Ana Brnabić naknadno je objašnjavajući fenomen da u jednoj demokratskoj državi, članovi vladajuće stranke imaju zabranu da govore za neki medij, objasnila da je Nova na najgori način kriminalizovala i dehumanizovala porodicu Aleksandra Vučića.

Ana Brnabić Foto: Printscreen/Pink

“Danilu su stavljali metu na čelo pošto ga povezuju sa najgorim kriminalnim klanovima i najstrašnijim ubicama”, rekla je premijerka.

Ono što Brnabić nije objasnila jesu fotografije mladog Vučića koje se sporadično pojavljuju u medijima, a na kojima je u društvu pripadnika kriminalnih klanova.

Kako ga onda Nova s njima povezuje?

Veze sa kriminalcima i svedočenja majki ubijenih

Kad je reč o tome šta smo objavljivali o Danilu Vučiću, pobrojaćemo sami.

Nedodirljiva braća

Pisao je portal Nova.rs i o braći Ane Brnabić i ministarke Darije Kisić Tepavčević, čije su firme na konto saradnje sa državom prihodovale ostvarile prihode merene desetnama miliona evra. Premijerkin brat Igor Brnabić donedavo je bio na čelu ogranka kompanije Aseko u Srbiji, a sa te pozicije povukao se upravo nakon serije naših tekstova o velikom broju poslova sklopljenih sa državom, upravo nakon postavljenja Ane Brnabić na mesto premijera. Pisali smo i o sličnom načinu poslovanja kompanije na čijem se čelu nalazi brat ministarke Darije Kisić Tepavčević i suprug bivše ministarke pravde Nele Kuburović. Firma “Nites” u kojoj se na mestu izvršnog direktora nalazi Bojan Kisić, za samo četiri godine uvećala je svoju godišnju dobit sa 27 na čak 375 miliona dinara. Dakle, gotovo 14 puta više i to nekako baš u vreme dok su u Vladi Srbije bile najpre njegova supruga, a zatim i sestra.

Portal Nova.rs preneo je tekst i fotografiju KRIK-a, koja je nastala u toku derbija Partizana i Crvene zvezde, kada je novinarka kroz izlog kafića napravila nekoliko fotografija sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića u društvu osoba poznatih policiji. Pre svega Aleksandra Vidojevića. I to nije prvi put da “isplivaju” slične fotografije mladog Vučića. On je i ranije nekoliko puta fotografisan u društvu Vidojevića, zvanog Aca Rošavi, navijača Partizana koji je nekada zauzimao visoko mesto u navijačkoj grupi Janjičari. Ovu grupu vodio je Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, a posle njegove smrti preuzimaju je Veljko Belivuk i Marko Miljković i „rebrendiraju“ je u ozloglašene „Principe“.

Pisali smo i o svedočenjima Sanje Mihajlović i Mare Halabrin, majki mladića Gorana i Aleksandra, za koje se sumnja da su žrtve klana Veljka Belivuka. One su na konferenciji za medije koju je sazvao „Pokret oslobođenja“, istakle da se slučajevi njihove dece nalaze u fiokama, te da je jasno da je reč o zataškavanju. Halabrinova je istakla i da je njen sin bio u kontaktu s Danilom Vučićem, sinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i Petrom Panićem, zvanim Pana.

Mladog Vučića spominjao je i osnivač Fondacije „Kapetan Dragan“ i osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, koji je u emisji BalkanInfo rekao da je od Danila Vučića i navijača Crvene Zvezde dobio 30.000 evra.

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

“Dali su mi 30-ak hiljada dolara, ključeve od automobila i ključeve od stana od 45 kvadrata. To nije bilo iz budžeta, da se razumemo. Tu su učestvovali sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Zvezdini navijači… To su stvarno patriote”, rekao je Vasiljković.

Ljubitelj fudbala

Portal Nova.rs preneo je i vest da je sinu predsednika Srbije zabranjen ulazak u Crnu Goru. Preneli smo i da italijanska “La Repubblica” piše da je Danilo Vučić menadžer jednog od najtraženijih mladih fudbalera Dušana Vlahovića i da je na utakmicu između Sloge i beogradskog Rada doputovao u službenom vozilu pod rotacijom i u pratnji “Kobri“. Kad su veze Danila Vučića sa Fudbalskim klubom “Rad” u pitanju, objavili smo i izjavu predsednika Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ Mirko Poledica, koji je rekao da je to javna tajna.

„Mi koji smo u fudbalu znamo, čovek je tu prisutan na svakoj utakmici, ide na gostovanja. Evo sad u Nišu je bio između dve svlačionice. Ne viđa njega tu jedan čovek, viđa ga 50 ljudi, sudije, igrači, treneri. Ja ne znam, da budem iskren, koja je njegova uloga. Ne mogu da grešim dušu i da kažem da je Danilo Vučić neko ko se pita tamo za sve. Ali da je tamo prisutan, to nije tajna. Pa imate fotografije sa utakmica“, rekao je tada Poledica.

To bi u kratkim crtama bilo to. Premijerka nek dokaže šta je od toga laž… Ili je samo reč o tome da je u Srbiji zabranjeno istraživati čime se bave članovi porodica državnih funkcionera.

U demokratskim državama to ne bi trebalo da bude tabu. Podsetimo na aferu „laptop“ u kojoj je glavni akter bio sin aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena, Hanter Bajden. Tekst u kome se govori o upletenosti sina američkog predsednika u aferu sa ukrajinskom kompanijom, uzdrmala je američku javnost usred predsedničke kandidature njegovog oca. Nastavak je dobila nedavno tekstovima o problemima sa porezom koje ima sin američkog predsednika. U njemu se navodi da se protiv Hantera Bajdena nastavlja savezna istraga zbog njegovog eventualnog neplaćenog poreza.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić – Kao sav normalan svet

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare