Foto: Facebook/Titova Vila Zlatibor

Titova vila, jedini objekat u užem centru Zlatibora koji je proglašen za kulturno dobro, nekada je bila okružena impozantnim zelenilom ove planine, a danas se nalazi u središtu gradilišta na kome niče ogroman hotelski kompleks.

Ovo kulturno dobro, prvobitno je bilo vlasništvo advokata Aleksandra Pavlovića, Beograđanina rodom iz Gornjeg Milanovca i tada nosilo naziv „Malgre Andree“ (Uprkos Andre).

„Nesrećna Francuskinja, gospođa Andre, supruga gospodina Pavlovića, kao da je predosećala sva burna tek nadolazeća vremena, nikako nije želela nikakvu vilu na udaljenom i „divljem“ Zlatiboru. Međutim, gospodin Pavlović bio je uporan i, očito, prožet inatom, pa je vila „Uprkos Andre“ bila izgrađena za veoma kratko vreme“, navodi se na sajtu turističke organizacije „Zlatibor“.

Svima, a posebno Inform.redakciji RTS koja uporno, "kao po zadatku" promoviše SVE po Srbiji kao nikad idealnije…

Posted by Dragan Gulic on Субота, 16. мај 2020.

Vila je nakon Drugog svetskog rata, eksproprisana i od tada neprekidno menja vlasnike: proglašena je za Titovu vilu, iako Josip Broz Tito u njoj neajverovatnije nikada nije boravio, ne računajući jedan kratak ručak u dvorištu vile iz 1974. godine.

Kao Vila Predsedništva Vlade SFRJ, vila je zaštićena kao kulturno dobro, a onda je postala vlasništvo RTS-a, navedeno je na sajtu turističke ogranizacije „Zlatibor“.

Objekat ove vile, danas je deo turstičkog kompleksa „Titova Vila Apartments&SPA“, čiji se investitori hvale njenim kulturno-istorijskim značajem, ali mu svakako ne odaju počast.

Naprotiv, mala vila je sa svih strana okružena visokim zgradama, koje su u potpunom neskladu sa njom, pa više izgleda kao bi da je „progutaju“ nego da istaknu njen značaj.

Na koji način su kulutrna dobra zaista zaštićena u našoj zemlji, i koliko ova vrsta njihove eksploatacije koristi turizmu u Srbiji, pitanja su za nadležne institucuje.